Učesnici marša mira i maratona za Srebrenicu okupili se u Potočarima

Dolaskom učesnika moto i biciklističkog maratona u Potočare završen je doček svih koji su se i ove godine odlučili odati počast žrtvama genocida u Srebrenici, pješačeći, vozeći motore ili bicikle rutama ili dijelovima ruta kojima su Srebreničani bježali od smrti.

I oni su položili cvijeće na centralnom spomen-obilježje u Memorijalnom centru, te se poklonili pred mezarima žrtava.

Jedan od najmlađih učesnika moto maratona je dvadesetogodišnji Muamer Muminović iz Bužima, koji drugu godinu dolazi motorom u Potočare.

Muminović je Feni kazao da je ovo njegov način odavanja počasti i da će nastojati, sa svojim kolegama, dolaziti svake godine.

– I kada nađemo sve žrtve dolazit ćemo svake godine, da se sjećamo nevino stradalih Srebreničana – rekao je Muminović.

Mišljenja je da su pohodi za Srebrenicu, velika poruka za porodice stradalih, da nikada njihovi najmiliji neće biti zaboravljeni.

Planirano je da učesnici pohoda prema Srebrenici, i oni koji su ih dočekali, iznesu tabute žrtava genocida iz bivše tvornice akumulatora u Potočarima u Memorijalni centar gdje će biti ukopani sutra, 11. jula.

Na zajedničkoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, među kojima i četiri maloljetnika. Vesid Ibrić i Feris Mehmedović imali su po 16 godina. Po godinu su stariji bili Muhamed Alić i Edin Burić.

Među 35 žrtava su i posmrtni ostaci mladog bračnog para Nijazije i Remzije Dudić. Remzija je kada je ubijena bila u šestom mjesecu trudnoće.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu.

U mezarju u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine.

Pročitajte...