U NUB “Derviš Sušić” obilježen Međunarodni dan dječje knjige

Bajkopisac Hans Christian Andersen, rođen je 2. aprila 1805.godine i taj datum slavimo kao Međunarodni dan dječije knjige. S ciljem da potaknu ljubav prema knjizi i čitanju od najranije dobi u NUB „Derviš Sušić“ i ove godine osmislili su zanimljiv program u okviru kojeg je najmađim čitaocima predstavljena nova knjiga Jagode Iličić “Put u središte priče”.

Svake godine na rođendan Hansa Christiana Andersena, 2. aprila, sjetimo se koliko su knjige za djecu važne u njihovu odrastanju, a kako ljubav prema čitanju treba razvijati od najranije dobi. Upravo iz tog razloga datum rođenja ovoga velikog književnika, autora nekih od najljepših svjetskih bajka, proglašen je Međunarodnim danom dječje knjige, koji se obilježava na različite načine u mnogim zemljama svijeta. Svjesni  značaja koji imaju knjige za djecu u NUB „Derviš Sušić“ proteklih godina organizirali su noć uz Andersena, a djeca su u vrećama za spavanje uz lijepu pisanu riječ u bibliteci dočekivala novo jutro. Ni ove godine obilježavanje Dana dječije knjige u Tuzli nije izostalo. I ovoga puta manifestacija je realizirana u saradnji sa knjigolinom, književnicom Jagodom Iličić koja je predstavila svoju novu knjigu pod nazivom “Put u središte priče”. Ilustracije potpisuje svjetski poznata ilustratorica Marsela Hajdinjak, a izdavač je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Međunarodni dan dječje knjige ili skraćeno ICBD – International Children’s Book Day osmišljen je da bi se potaknulo djecu na čitanje i kako bi tu naviku održali kroz život. Kako bi ih što više zainteresirali za knjige osnovana je International board on books for young people organizacija koja želi spojiti djecu širom svijeta preko knjiga. Njihov glavni cilj je promicanje međunarodnog razumijevanja, kroz dječje knjige. Također se trude da sva djeca imaju pristup različitim knjigama, potiču distribuciju kvalitetnih dječjih knjiga – posebno u zemljama u razvoju, te u globalu štite prava djeteta.

Naravno, Međunarodni dan dječje knjige nije samo za malene koji vole čitati, već i za odrasle. Stoga, nije loša ideja da na baš ovaj dan posegnete za nekom dragom knjigom iz djetinjstva i prisjetite se kako je to biti dijete.

Pročitajte...