Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu u posjeti Srednjoj muzičkoj školi Tuzla

U okviru projekta pod nazivom Academy on Tour „9/9“ Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu danas se predstavila učenicima Muzičke škole sarajevske Muzičke akademije. Kroz masterclass radionice i dva koncerta prezentiran je rad devet odsjeka sarajevske Muzičke akademije.

S ciljem promoviranja rada Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, te širenja umjetničkih vrijednosti u svim značajnijim kulturnim centrima BiH, Akademija u suradnji sa Centrom za muzičku edukaciju i Koncertnom sezonom organizator je ciklusa koncerata pod nazivom Academy on Tour „9/9“. Ciklus podrazumijeva održavanje devet cjelovečernjih koncerata studenata Akademije u devet bosanskohercegovačkih gradova: Trebinju, Bihaću, Tuzli, Brčkom, Travniku , Zenici, Goraždu, Mostaru i Žepču. U okviru turneje predstavit će se devet muzičkih instrumenata u devet gradova, prilikom čega će se studentima Akademije ukazati prilika da znanje stečeno na pomenutoj visokoobrazovnoj instituciji prezentiraju javnosti. Danas je u okviru ovog projekta upriličena posjeta Srednjoj muzičkoj školi „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla gdje su profesori sarajevske Muzičke akademije održali masterclass radionice. Posebno je bilo zanimljivo predstavljanje Odsjeka udaraljki za čije otvaranje i u Muzičkoj školi Tuzla vlada veliki interes.

Nakon masterclass radionice koje su učenicima tuzlanske Muzičke škole bile i prilika za prezentaciju svoga rada i mogućnosti održana su i dva koncerta. Prvi za učenike Muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ u ranim posljepodnevnim satima upriličen je u prostorijama škole dok će koncert za građanstvo studenti Muzičke akademije Sarajevo izvesti u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u 18 sati.