U okviru dvodnevne posjete TK delegacije Vlade, USAID-a i Turističke zajednice danas posjetile Međunarodni aerodrom Tuzla

Predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) jučer su delegaciji Vlade TK i premijeru Kadriji Hadžiću prezentirali petogodišnji projekt razvoja održivog turizma u BiH u okviru kojeg će ova američka organizacija na područje Bosne i Hercegovine plasirati 20 miliona dolara. U okviru dvodnevne posjete našem kantonu delegacije Vlade, USAID-a i Turističke zajednice su danas posjetile Međunarodni aerodrom Tuzla, te turističke bisere našeg kantona Etno avliju Mačkovac, Mušku vodu, te skijalište u Kladnju.

Novinarka: Devleta Brkić

USAID-ov projekt Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini ima za cilj pomoći zasnovani ekonomski rast kojeg pokreće turizam i promovisati socijalnu harmoniju kapitalizacijom bogatog kulturnog naslijeđa i upečatljive prirode BiH, uz istovremeno očuvanje prirodnih bogatstava. Projekt je vrijedan 20 miliona američkih dolara. Prema riječima resornog ministra Hamze Bešića na nadležnim kantonalnim institucijama je da kroz kreiranje odgovarajućih ponuda privuku što veći dio sredstava.

– Ono što je još bitnije jeste da će nam pružiti pomoć u smislu jačanja naših institucija, kreiranja politika, strategija i propisa koji će dati pretpostavku stvaranja jedinstvene ponude Tuzlanskog kantona s ciljem jačanja ukupnog društvenog ambijenta u našem kantonu, dodao je ministar Bešić.

Nezaobilazna karika u oporavku i jačanju turizma je i Međunarodni aerodrom Tuzla, te je tim povodom održan radni sastanak delegacija Vlade TK, USAID-a i Međunarodnog aerodroma Tuzla.

– MAT je direktno ovisan o broju turista. Ako kreiramo adekvatne turističke ponude, ako privučemo strane turiste, naravno da će i Međunarodni aerodrom kroz veći broj putnika povećati broj letova, imati svoj finansijski interes u cijeloj ovoj priči, naglasio je resorni ministar.

Direktor Aerodroma Tuzla istakao je da se radi o jako značajnom projektu, čijom realizacijom Međunarodni aerodrom Tuzla ima priliku da poveća broj prevezenih putnika a samim tim ostvari i određeni ekonomski interes.

– Tako da ćemo sigurno biti partneri u svemu ovome. Pružit ćemo maksimalnu podršku ovom projektu i sve ono što se od nas bude tražilo mi ćemo realizovati. Bit ćemo jedni od onih koji će se maksimalno truditi da se ovaj turistički projekt realizuje na našem kantonu i zaživi što veći broj turističkih destinacija, i da dođe što veći broj turista iz raznih zemalja Evrope, kazao je direktor MAT-a Esed Mujačić.

Tokom dvodnevne posjete gostima su prezentovani neki od turističkih dragulja našeg kantona kao što su Panonska jezera, Etno avlija Mačkovac, kompleks Muška voda, te skijalište u Kladnju. Kako je istakao Miralem Mešković, voditelj ureda turističke zajednice TK cilj je da se pomenute, ali i druge destinacije, prezentuju, upakuju u turističke proizvode, te plasiraju na turističkom tržištu.

– Došli smo do zaključka da nam između ostalog nedostaju paketi, organizirani i upakovani turistički paketi koje bismo mogli da prezentujemo i na kraju da prodamo krajnjem turističkom tržištu. Evo skupa zajedno svi u jednoj sinergiji nastojat ćemo i uz pomoć međunarodnih institucija i USAID-a da dođemo na taj nivo da budemo još značajniji turistički faktor na području Federacije BiH, istakao je Mešković.

USAID-ov petogodišnji projekt razvoja održivog turizma u BiH podržat će bosanskohercegovački turizam kako bi se oporavio od negativnih utjecaja pandemije COVID-19, te kako bi se ubrzao rast prema održivom turističkom gospodarstvu.

(RTVTK)

Pročitajte...