U Parlamentu FBiH tematski sastanci radi problema poljoprivrednika

Predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Ahmed Džubur izjavio je da će se od naredne sedmice, svakih sedam do deset dana, održavati tematski sastanci iz svake oblasti koja se tiče poljoprivredne proizvodnje prehrambene industrije. Prvi sastanak bit će posvećen proizvodnji mesa i mlijeka. Planirano je ušečće velikog broja proizvođača, predstavnika resornog ministarstva i struke.

Pojava koronavirusa u fokus je stavila domaću proizvodnju hrane. Zasijano je daleko više oranica. Građani postaju svjesni da domaća proizvodnja nema alternativu. Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH najavio je tematske sastanke posvećene poljoprivrednoj proizvodnji. Prvi će biti održan već u narednoj sedmici.

– Gdje ćemo analizirati situaciju i predložiti donošenje mjera koje će omogućiti da se ovo stanje koje prijeti da pojedine sektore poljoprivredne i prehrambene industrije dovede u nezavidnu situaciju prevaziđe, kazao je Ahmed Džubur, predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Potrpredsjednica Odbora Sanela Klarić poručila je da je potrebno izvršiti analize stanja koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa.

– Posebno se trebamo posvetiti mjerama u ruralnom razvoju odnosno podršci prerađivačkim kapacitetima. Ukoliko se desi da budemo imali 50 posto više proizvodnje poljoprivrednih osjetljivih proizvoda bitno je na koji način možemo reagovati, istakla je.

Poljoprivredni proizvođači tokom pandemije nisu imali zabranu rada. Sada postoji zabrinutost da li će proizvode moći plasirati na tržištu.

– Direktno smo vezani za ugostiteljske objekte i turizam, a zahtjevi za našu proizvodnju su se smanjili. Nadamo se da ćemo kroz ove tematske sjednice doći do adekvatnog rješenja, istakao je Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza FBiH.

Stanje u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji nije isto sada i prije pandemije, s toga je neophodno da nadležne institucije pruže podršku i pomoć domaćim proizvođačima.

(RTVTK)

Pročitajte...