U petak sastanak Grupacije ugostitelja TK sa Vladom TK

Zajedno u istim problemima članovi  Grupacije ugostitelja TK na svojoj drugoj sjednici od osnivanja danas su utvdrili zahtjeve koje će uputiti općinskim/gradskim viječima i Vladi TK. Danas su utvrdili prijedloge kako bi se iznašli mehanizmi pomoći ovoj branši koja je zbog pandemije najviše stradala. U grupaciji se nadaju pozitivnom dijalogu sa svim nivoima vlasti. Prvi sastanak sa predstvanicima Vlade TK zakazan je već za petak. Trenutno je 3290 radnika u TK uposlenih u ugostiteljstvu. Posljednji prijedlog Vlade TK je da inicijalna pomoć ovom sektoru bude oko 600 hiljada maraka, što bi prema izračunu bilo oko 140 maraka po uposleniku.

TO1: Edin Omerović, predsjednik Grupacije ugostitelja TK

1:29…1:48 „Na prvom sastanku sa Vladom TK nama je obećano da ćemo mi imati svog predstavnika u kreiranju subvencija“.

Iz Grupacije ugostitelja smatraju da je svaka pomoć dobrodošla jer im je promet u istom periodu prošle godine manji za 80 osto i više. Ono što  traže je da im se omogući što normalniji rad, shodno uvjetima pandemije. Jedan od zahtjeva ugostitelja odnosiće se i na povećanje broja osoba koje mogu boraviti u zatvorenom prostoru.  U pomoć ugostiteljima među prvim priskočila je gradska uprava Tuzle.

Predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja Tuzlanskog kantona zaključili su da zahtjeve za rješavanje određenih problema, po hitnom postupku upute svim gradovima i općinama, gradskim i općinskim vijećima na području Tuzlanskog kantona.

 

Pročitajte...