U posljednja 24 sata na TK evidentirano 29 migranata i izbjeglica

U prošloj godini Policijska uprava MUP-a evidentirala je skoro 2 hiljade migranata više u odnosu na 2019., a u posljednja 24 sata na našem je kantonu evidentirano njih 29. O tome je obavještena Služba za poslove sa strancima, shodno čijim uputama su migranti upućeni prema Prihvatnom centru u Sarajevu.

Hamza iz Alžira već tri godine je u Bosni i Hercegovini. Jedno vrijeme je živio kod brata u Francuskoj, ali nije mogao da ostane. Od tada počinje njegova borba. Rodni Alžir je napustio zbog nemogućnosti da nađe posao, zbog loše društveno-političke situacije… U Tuzli mu je bolje nego u ostalim gradovima u BiH u kojima je boravio. Najveći je problem nemogućnost prelaska granice. Puno je puta pokušavao, ali nije uspio da pređe granicu EU. Danas je Hamza od velike pomoći volonterima i humanitarnim radnicima u Tuzli. Pomaže im pri komunikaciji sa migrantima i izbjeglicama.

– Ljudi dolaze ovamo jer nemaju ništa. Oni nemaju ništa. Ova sigurna kuća im daje sve. Pomažu nam Mirela i Dženeta. Daju im odjeću i ostalo što treba – kaže Hamza.

Prema podacima humanitarnih organizacija i volontera zime se bilježi manji priliv migranata i izbjeglica, te ih je trenutno u Tuzli do 150. Nalaze se na različitim lokacijama gdje traže skrovište od zime. Borave u napuštenim objektima, parkovima.

– Među migrantima i izbjeglicama mi svakodnevno bilježimo i maloljetnike s tim da taj broj nije veliki, ali je problem jer se radi o maloljetnim licima bez pratnje, a koja bi po zakonima BiH trebala da imaju pratnju. U Tuzli postoji nekoliko organizacija koje svakodnevno rade sa ovim ljudima na različite načine. To je kap u moru onoga što mi možemo učiniti. Obuća, odjeća, centar u kojem se tuširaju i pružanje nekih najosnovnijih usluga – ističe Senad Pirić, volonter.

Pružanje osnovnih ljudskih potreba pomaže Međunarodni fond solidarnosti „Emmaus“ kroz Dnevni centar za migrante i izbjeglice.

– Tokom ove godine u saradnji sa našim partnerima smo bili uključeni u organizaciju ovakvih projekata, odnsono Dnevnih centara. Od oktobra 2020. godine smo ovdje u ovom prostoru gdje smo pokušali da otvorimo tzv. Dnevni centar gdje oni mogu da dođu da obave ličnu higijenu, dobiju odjeću, obuću, obrok za ljude koji su tu – dodaje Mirela Ahmetbegović iz MFS „Emmaus“ BiH.

Prema podacima Policijske uprave MUP-a TK, u prošloj godini na TK su evidentirana 12.524 migranta i izbjeglica, dok je u 2019. taj broj iznosio 10.715, što pokazuje da je došlo do povećanja broja. U posljednja 24 sata na našem je kantonu evidentirano njih 29. O tome je obavještena Služba za poslove sa strancima, shodno čijim uputama su migranti upućeni prema Prihvatnom centru u Sarajevu.

– Prema intenzitetu dolaska najveći broj migranata evidentiran je tokom ljetnih mjeseci, kada su vremenske prilike bile povoljnije. Prema državama porjekla svakako da je najviše migranata evidentirano sa područja Pakistana, Afganistana, Maroko, Libija, kao i druge države. U istom periodu evidentirano je 218 sigurnosno interesantnih događaja,a za 29 događaja prema nadležnom Tužilaštvu upućeno je 29 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu kada su u pitanju migranti – napominje Amra Kapidžić, portparol Policijske uprave MUP-a TK.

Mnogo je problema, ističu humanitarni radnici koji rade sa migrantima i izbjeglicama. Pružanje ljekarskih usluga, prevoz… Često humanitarni radnici nailaze i na nerazumjevanje sredine i govor mržnje, a njihova namjera je da pomognu ljudima u nevolji, te da ih sklone sa ulice. Iz MUP-a TK poručuju i da se svakodnevno vrši kontrola i nadzor kretanja migranata na TK, sa posebnim akcentom na sprječavanje njihovog grupisanja i zadržavanja na javnim površinama.

Pročitajte...