Duraković: Razmislit ćemo da li ćemo učestvovati na ponovljenim izborima

Izbori u Srebrenici i Doboju bit će ponovljeni, nakon što je Sud BiH odbacio sve žalbe na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u ovim opštinama. Sada se očekuje sjednica CIK-a na kojoj će biti donesena konačna odluka o terminu održavanju ponovnih izbora u Srebrenici i Doboju, kao i prijevremenim izbora u Travniku. Prema informacijama iz CIK-a izbori će najkanije biti održani u aprilu. Iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica“ najavljuju da će razmisliti o tome da li će učestvovati na ponovljenim izborima.

Sud BiH odbacio je žalbe na odluke Centralne izborne komisije BiH kojim se poništavaju izbori u Doboju i Srebrenici, zbog čega će u ova dva grada izbori biti ponovo održani, potvrdio je za RTV TK Suad Arnautović, član CIK BiH.

– Ukupno je bilo 11 žalbi na odluke CIK BiH. Osam žalbi se odnosilo na izbore u gradu Doboju, 2 žalbe su bile oa Odluku o poništavanju izbora u Srebrenici, a jedna je bila odluka CIK BiH vezana za izbore u Travniku u kojem je konstatirana nemogućnost dodjele mandata – dodaje Arnautović.

CIK BiH će u skladu sa Izbornim zakonom BiH, donijeti odluku o održavanju ponovljenih izbora, te uputiti zahtjev Vijeću ministara BiH za obezbjeđenje oko 137 hiljada KM iz rezervi Budžeta BiH za ponovne izbore u ovom lokalnim zajednicama.

– Usko vezano sa osiguranjem novca je i termin održavanja izbora, koji će ovisiti i o činjenici da li se nedjelja koju mi odredimo poklapa sa nekim od vjerskih praznika konstituivnih naroda u BiH – napominje Suad Arnautović, član CIK BiH.

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” žalit će se na odluku Centralne izborne komisije da se ponište izbori u tom gradu. Ova inicijativa tražila je održavanje novih izbora, ali je nezadovoljna odlukom da se ne ponište glasovi koji su stigli putem pošte.

– Odluka Suda nije očekivana. Mi smo uložili apelaciju i ukazali na propuste gdje je CIK svojom greškom dostavila glasački materijal u dijasporu kasno. Dakle, 26.10.2020. je drugi kontigent pošte koji je otišao, a izbori su održani 15.11.2020. godine, tako da smo mi na to ukazali, ali Sud to nije prepoznao kao ugrožavanje biračkog prava na stotine naših građana koji su se registrovali za glasanje u inostranstvu – ističe Ćamil Duraković, član Inicijative “Moja adresa: Srebrenica“.

Iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica“, upozoravaju i na sececionističke izjave i pozive aktuelnog načelnika Srebrenice, Mladena Grujičića, na otcjepljenje entiteta RS.

– Mi ćemo u narednom periodu preispitati uopšte ukoliko smo zanamareni, ukoliko je na stotine naših građana uskraćeno za pravo glasa da li ćemo uopće učestvovati na ponovljenim izborima. Mi ćemo razmotriti i mogućnost žalbe Ustavnom sudu BiH, međutim to ne odlaže sprovođenje izbora od strane CIK-a – napominje Duraković.

Iz Inicijative „Moja adresa Srebrenica“ pozvali su domaće i međunarodne institucije u našoj zemlji da otvore dijalog i nađu rješenje o posebnom statusu općine Srebrenica u okviru Ustava BiH.

Pročitajte...