U Potočarima održana projekcija dokumentarnog filma “Majka Hatidža” autora Saliha Brkića

„Majka Hatidža“ naziv je dokumentarnog filma autora Saliha Brkića, tv reportera, publiciste i redatelja čija je premijerna projekcija održana sinoć u Potočarima. Riječ je o filmu pripremanom 18. godina od povratka rahmetli Hatidže Mehmedović u Srebrenicu, pa do njene smrti. Projekcija filma održana je u okviru prvog susreta „Prijatelja majki Srebrenice“, koje organizuje Međunarodni forum solidarnosti Emmaus.

Ja živim a nisam živa. Da mi je samo da sklopim oči i da se ne probudim više. Ovo nije život…

Govorila je majka Hatidža Mehmedović kojoj su u genocidu u Srebrenici ubijeni sinovi Azmir i Almir, muž Abdulah, dva brata i mnogobrojna rodbina. Od tada pa do presejenja na ahiret 22.jula 2018. godine kao predsjednica UG „Majke Srebrenice“ borila se za istinu i pravdu, bila je glas onih koji više ne mogu govoriti. Kao vječito podsjećanje na njenu borbu tv reporter Salih Brkić napravio je dokumentarni film „Majka Hatidža“ čija je premijerna projekcija održana sinoć u Potočarima. Kako nam je kazao to je njegov ispunjeni nijet prema majci Hatidži, poznatoj kao majci hrabrost.

– Rahmetli Hatidža bila je istinski borac za ljude, za pravdu i protiv negiranja genocida. Izgubila je sve što je imala. Najbolje o tome govori njena posmrtnica na kojoj nema nijednog imena, izuzev prezimena ožalošćenih familija. Ponosim se što sam drugovao s njom, dodao je autor filma Salih Brkić.

U Potočarima su sinoć bile mnoge majke Srebrenice, koje su kao i majka Hatidža izgubile svoje najmilije. I majci Salihi Osmanović u genocidu su ubijena dva sina i muž. Sa suzama u očima prisjeća se svoje Džidže, dodajući da je za nju ona još uvijek živa.

– Jednom se rodila takva osoba, ta snaga i takva moć. Vjerujete da mi puno nedostaje. Ona je meni redovno dolazila, iako je moje selo udaljeno 45 kilometara od Srebrenice. Ona je meni dolazila, kazala nam je ova majka.

Projekcija filma upriličena je uz podršku Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus.

– Svi smo u obavezi pomoći jedan ovakav projekt. Nama je posebno drago da je to film o majci Hatidži, koja je nama ovdje bila vodilja i korektivni faktor onome što mi radimo. Istovremeno i idejni tvorac naša dva projketa, projketa Ljubav za majke Srebrenice i internatskog smještaja za djecu Podrinja, istakao je Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS Emmaus.

Premijer TK Kadrija Hodžić, koji je prisustvovao sinoćnjoj projekciji filma u Potočarima, istakao je da majka Hatidža nosi bol i traumu genocida, ali i nadu u život. Dodao je da je obaveza svih nas da njegujemo sjećanje na njenu, ali i borbu svih majki.

– Čitav njen život je poruka za obnavljanje života na ovim prostorima. Ona svojim svjedočenjem komunicira, i sa svim drugim nivo svjedočenja diže na nivo kolektivnog sjećanja, kao najbolju potvrdu da se zločin ne zaboravi, naglasio je premijer Hodžić.

– Prije nekoliko dana bila je godišnjica njene smrti. Sada dolazi ovaj film koji je sigurno urađen veoma kvalitetno. Salih nije napravio ništa što neće doprinjeti kulturi sjećanja kako na mrtve, tako i na naše majke koje nažalost skoro svakog dana odlaze na onaj svijet, izjavio je za našu televiziju predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović kazao nam je da je porodica majke Hatidže položila svoju žrtvu u temelje naše domovine, dodajući da trebamo biti ponosni na sve majke koje su veliki borci za istinu i pravdu.

– To je nekako lahko kazati, ali kada znamo i svojim očima vidimo da mnogi ljudi ne vole istinu. Istina ih nervira, istina ih ljuti. Onda još više cijenimo svaki korak svake naše majke, poručio je iz Potočara muftija Fazlović.

Dokumentarni film „Majka Hatidža“ počinje i završava snimkom vrata na dvorištu Džidžine kuće. Vrata koja se otvaraju i zatvaraju na vjetru. Vidi se i lišće na dvorištu, na kojem su se nekad zajedno igrali Azmir i Almir. Tamo više niko ne dolazi, tamo više nikog nema. Sve to više nikome ne treba…..

(RTVTK)