U “Pozitivnoj praksi” o mogućnostima koje žene imaju u bh. društvu

 

Sutra se obilježava 8. Mart, Međunarodni dan žena, koji je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Poštovane majke, sestre, supruge, kćerke, sretan Vam koji treba da nas podsjeti na dugogodišnju borbu žena u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje 8-satnog radnog vremena, ujednačavanje plata za muškarce i žene, ali i zaštita majki, te uvođenje porodiljskog odmora.
Na ovaj aspekt Međunarodnog dana žena danas se ne obraća pažnja, te je ovaj praznik, kao i mnogi drugi sveden na poklanjanje poklona i cvijeća. Znak pažnje, te pružanje osjećaja da se cijeni sve ono što žene daju društvu je poželjno, ali ipak to nije ono što bi ovaj dan trebao da znači…

U „Pozitivnoj praksi“ sa našim gošćama razgovarat ćemo o položaju žena u BiH, izazovima sa kojima se one susreću u svom poslu, te načinu na koji uspjevaju da ispune sve one uloge koje žene imaju. Naše gošće bit će: prim. dr. Branka Antić-Štauber, osnivačica nevladine organizacije „Snaga žene“ Tuzla; Remira Osmanović, glumica Narodnog pozorišta Tuzla; Žana Altumbabić, direktorica Opće gimnazije KŠC “Sveti Franjo” Tuzla i Dragica Tešić, direktorica Kantonalnog Zavoda za prostorno planiranje i urbanizam u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK i predsjednica Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzle.

Emisija je na programu RTV TK sutra od 18 sati…

 

 

Pročitajte...