U SAD uhapšen Siniša Đurđić, osumnjičeni za ratne zločine u BiH

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) – Tužilaštvo BiH je u saradnji s partnerskim institucijama SAD-a, provelo aktivnosti na prikupljanju dokaza o ulozi osumnjičenog u ratu u BiH.

Tužilaštvo BiH je postupilo po molbi za pružanje međunarodne pravne pomoći Sjedinjenih Američkih Država u  krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Siniše Đurđića (1973.), kroz saradnju s pravosudnim institucijama SAD-a u pogledu razmjene informacija od značaja za vođenje ovog postupka, kao i kroz direktnu pomoć saslušanjem svjedoka u predmetu ratnog zločina – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju se navodi da je Siniša Đurđić pod istragom pravosuđa SAD-a zbog prikrivanja svoje ratne prošlosti prilikom emigriranja i useljenja u SAD, što je kažnjivo prema američkim imigracijskim zakonima.

Također, u predmetu Tužilaštva BiH Đurđić je osumnjičen za počinjene ratne zločine, te će od američkih vlasti biti zatraženo njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo provodi istragu protiv Siniše Đurđića zbog postojanja sumnje da je za vrijeme rata u BiH,  u svojstvu čuvara u logoru Bunker kod pansiona „Kon Tiki“ u Vogošći  i “Planjina kuća“ u Svrakama, počinio mučenja i zlostavljanja zarobljenika u navedenim objektima.

U saopćenju se navodi i da je Tužilaštvo BiH u navedenom predmetu putem međunarodne pravne pomoći saslušalo ukupno 18 svjedoka koji borave na području BiH, a čije izjave su bile potrebne američkim kolegama.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje pravosuđu SAD-a na pomoći i saradnji na otkrivanju i lociranju ovog osumnjičenog – navode iz državnog tužilaštva.

Zajedno sa partnerskim institucijama, Tužilaštvo provodi aktivnosti na identificiranju, lociranju i izručenju u BiH osumnjičenih za ratne zločine koji se skrivaju u svim djelovima svijeta, što je bitan korak u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina – saopćeno je iz te institucije.

(FENA) D.V.

Pročitajte...