Inicijativa za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u skupštini Turske

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) – Institut za istraživanje genocida Kanada, u saradnji s  Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike i profesorima s univerziteta u Istanbulu, poslao je pismenu inicijativu predsjedniku i članovima Velike narodne skupštine Republike Turske za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, saopćeno je iz tog instituta.

Pismo je također poslano predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoğanu i premijeru Republike Turske Binaliu Yıldırımu.

U pismu su naveli da su “srpske snage u BiH od 1992. do 1995. provodile politiku agresije,  etničkog čišćenja i genocid”, te osuđuju izjave koje negiraju ili dovode u pitanje da masakr u Srebrenici predstavlja genocid.

– Više od osam hiljada nevinih koji su brutalno ubijeni u Srebrenici zaslužuju sjećanje na tragediju zbog onoga što ona jeste, genocid. Republika Turska kao jedna od uglednih članica međunarodne zajednice mora da osigura da odgovorni budu privedeni pravdi zbog svojih djela i da nauče lekcije iz Srebrenice s ciljem sprečavanja budućih genocida – stoji u inicijativi.

(FENA) D.V.

Pročitajte...