U susret 21. decembru – Danu rudara: U Tuzli počelo obilježavanje 100 godina Husinske bune

Odavanjem poštovanja i polaganjem vijenaca na spomenik rudarima Husinske bune u tuzlanskom naselju Husino, te na spomenik rudarima palim u Husinskoj buni u parku kod BKC-a, počelo je obilježavanje 100 godina Husinske bune i 21. decembra Dana rudara. Obilježavanje ovog značajnog jubileja i datuma ove godine zajednički organizuju Grad Tuzla, Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH, Sindikalna organizacija Rudnici uglja “Kreka” i RGGF Tuzla. Danas je još jednom uikazano na značaj Huisnske bune, te istaknuto da borba za bolje uslove rada rudara nije prestala.

Novinarka: Devleta Brkić

21. decembra 1920. godine rudari Kreke, Zenice, Kaknja, Ljubije, Mostara i Breze stupili su u generalni štrajk. Tadašnja Vlada postavila je ultimatum rudarima da, ako se u roku od tri dana ne vrate na posao, gube poslove te stambena prava nad državnim stanovima. Sprovođene su i druge represivne mjere. Sve to će dovesti do svjetski poznate Husinske bune, tj. oružanog otpora rudara lošoj vlasti.

Danas, 100 godina poslije, borba rudara za veća prava i bolje uslove rada i dalje traje. Kako ističe predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić rudari BiH su daleke 1920. godine poslali snažne poruke domaćoj, ali i svjetskoj javnosti, u kojima su tražili neupitnu primjenu kolektivnog ugovora, sigurnije i humanije uslove rada, odnosno sve ono za što se rudari, ali i drugi radnici i danas bore.

– Pozivali su tadašnju vlast da omogući priliku da se zaradi više hljeba, insistirali su i zahtjevali na kvalitenijem životnom standardu. Danas vidimo u BiH da, ne samo rudari, već ogromna većina radnika ima potrebu za kvalitenijim životnim standardom. I najsnažnija poruka koju su tada rudari uputili kompletnoj domaćoj, evropskoj i svjetskoj javnosti, da je tada ali i današnjem društvu potrebno više pravde, naglasio je Husić.

Husinska buna osnov je djelovanja svim sindikalnim predstavnicima i nakon jednog stoljeća, ističe Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnici uglja “Kreka” Tuzla, dodajući da poštivanje granskog kolektivnog ugovora u ovom Rudniku ne bi bilo moguće bez pomoći Elektroprivrede BiH. Smatra da je potrebno kontinuirano raditi na modernizaciji rudnika.

– Iskreno se nadam da će, u 2021.,20.22,2023. godini, sve ono što treba rudarima biti realizovano. A rudarima dvije stvari trebaju. Jedna da im omogućite uslove za rad, i druga da im isplatite to što su oni uradili. Sindikalna borba tad i sad je gotovo ista, istakao je Tokić.

I danas je rudarska profesija jako teška i kroz historiju je proživjela mnoge nepravde. I danas je rudarski posao hljeb sa sedam kora, zbog čega je neophodno raditi na poboljšanju uslova rada rudara. Direktor EPBIH, u čijem koncernu je veliki broj rudnika u FBiH, istakao je danas da će ova kompanija nastaviti ulaganja u rudnike.

– I danas kao prije 100 godina moramo se nastaviti boriti za prava rudara, za rudarski i elektroenergetski sektor. Elektroprivreda BiH je u proteklom periodu izvršila određena ulaganja, u iznosu oko 500 miliona maraka. Nećemo odustati od rudnika, jer smo svjesni da bez rudnika energetski sektor ne može opstati. U narednoj godini planirali smo nekih 80 miliona ulaganja u rudarski sektor, kazao nam je direktor EPBiH Admir Andelija.

Gradonačelnik Tuzle, koja je prije 100 godina postala simbol otpora i borbe za radnička prava, poručio je da je Husinska buna veoma važno kulturno-historijsko naslijeđe Tuzle, dodajući da je ponosan na zgradu Radničkog doma u Kreki, u kojoj je donijeta odluka o stupanju u generalni štraj rudara.

– Drago mi je da će sindikalci Federacije, a sutra i cijele BiH moći svoje sjednice održavati u tom objektu u Kreki, na tom mjestu od historijskog značaja. Važno je sada poručiti da nam je važan standard rudara, i da su nam važni sigurniji i bolji uslovi rada udara, poručio je gradonačelnik Jasmin Imamović.

Rudarsko geološko građevinski fakultet Tuzla nizom aktivnosti pridružio se obilježavanju 100 godina Husinske bune i 21. decembra Dana rudara. Za ovaj fakultet ovaj datum značajan je i po tome što obilježava 60 godina svog postojanja.

– Želim da poručim da sa rudarstvom nije gotovo. Mi imamo svoju poruku, a to je da, inženjer rudarstva ili rudari nisu samo rudari za kopanje uglja. To sve što smo iskopali moramo sanirati. Sanacija ili rekultivacija će trajati još najmanje 20 godina, tako da posla ima, izjavio je Kemal Gutić, dekan RGGF-a.

Podsjetimo, rudari u BiH obilježavaju 21. decembar, Dan rudara, ustanovljen u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja koji su se davne 1920. godine pobunili zbog nametnutih teških uslova a rada. Rudari sutra je vaš dan, SRETNO.

(RTVTK)