U susret Danu bijelog štapa u Muzeju istočne Bosne otvorena izložba namijenjena slijepim i slabovidnim osobama

U susret 15. oktobru, Međunarodnom danu bijelog štapa, u Muzeju istočne Bosne u Tuzli danas je otvorena izložba prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Pet godina nakon izložbe „Etnologija na vrhovima prstiju“ Muzej je na taj način ponovo skrenuo  pažnju na potrebu da se umjetnost učini dostupnom svim građanima. Ovog puta Izložbom „Osjeti muzej“ autorice Vesne Isabegović.

„Novim strateškim planom Muzeja smatramo, na osnovu inkluzije koju želimo da praktikujemo, da je to veoma značajan jedan faktor, da uključimo manjine u sve društvene aktivnosti, tako da ono što je većini građanstva dostupno da napravimo da i njima bude na neki način dostupno“ ističe direktor Muzeja istočne Bosne Ljubiša Veljković.

„Sada smo se odlučili za umjetničku izložbu, odnosno izložbu vajarskih djela, koja se vrlo lijepo mogu osjetiti na taktilan način i koja može slijepim i slabovidnim osobama približiti ne samo umjetnost jer kroz sve ove eksponate posjetioci mogu saznati dosta i o umjetnicima tuzlanskim i o nekim istorijskim ličnostima, o pjesnicima tuzlanskim. Dalje, o nekim istorijskim događajima, kao što je Husinska buna“ kaže Vesna Isabegović autorica Izložbe „Osjeti muzej“.

Izložene su skulpture, reljefi na kojima su portreti znamenitih Tuzlaka i kompozicije u reljefu. Osim taktilnog doživljaja uz svaki eksponat su urađene i legende sa krupnim tiskom i one na brajevom pismu. Postavljeni su i brojevi za audiočitače uz pomoć kojih posjetioci mogu saznati više o autorima i svemu onome što predstavlja taj eksponat.

„Ako uzmemo u obzir da većina muzeja nije dostupna slijepim osobama zadovoljstvo mi je što kroz saradnju sa našim Muzejom istočne Bosne imamo priliku doživjeti vajarske ekponate. Prilikom pripreme izložbe dosta sam naučila o tuzlanskom vajaru Dragiši Trifkoviću i drago mi je da dodirom mogu doživjeti eksponate. To je za mene kao osobu koja je slijepa od rođenja i jedini i najbolji način da steknem predstavu kako eksponat izgleda“ kaže Tifa Tučić izvršna direktorica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla, koja je pružila značajnu pomoć stručnjacima iz Muzeja prilikom pripreme ove Izložbe.

„Imamo dobru saradnju sa Udruženjem građana oštećenog vida iz Tuzle i nadam se da će ovo biti praksa koja će biti standardna svake godine, a kao dugoročni cilj imamo naravno, da se u Muzeju osposobimo tako da mogu svaki put kada dođu imati neograničen pristup i da im je jednostavno dostupno ono što je i svima nama“ zaključuje direktor Veljković.

Izložba „Osjeti muzej“ koja je postavljena u prostorijama Muzeja istočne Bosne u Tuzli, bit će otvorena do 1. novembra. Uz poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera svi zainteresovani građani je mogu posjetiti radnim danima od 10 do 14 sati.