U susret Međunarodnom danu osoba s invaliditetom

U susret 3. decembru Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom Udruženje građana oštećenog vida Tuzla u saradnji s Mrežom organizacija civilnog društva „Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje“ danas je organizovalo Okrugli sto na temu „Prava osoba sa invaliditetom na obrazovanje i zapošljavanje„.

Dva su to goruća pitanja za osobe s invaliditetom rečeno je danas i direktno korespondiraju sa ovogodišnjom svjetskom temom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom – borba za prava u postcovid eri.

Pored svakodnevnog lošeg ekonomsko-socijalnog statusa osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini su tokom pandemije koronavirusa najviše osjetile negativne posljedice različitih mjera usvojenih s ciljem suzbijanja bolesti Covid 19 – jedan je to od uvodnih zaključaka iz Specijalnog izvještaja  ombudsmena BiH o efikanosti zakonskih rješenja o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invalidetom u Bosni i Hercegovini, a koji je na današnjem Okruglom stolu prezentirala državna zastupnica i članica Komisije za ljudska prava Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković-Lepić.

Prema posljednjem popisu u pitanju je oko 300 000 osoba odnosno skoro 9% stanovništva naše zmelje koje je imalo otežan pristup zdravstvenoj zaštiti, terapijskim i rehabilitacijskim postupcima i dostupnosti asistencije i drugih usluga podrške, ali i nemogućnost rada odnosno rada u umanjenom obliku.

Kada su u pitanju prava tih osoba ja moram reći da sama činjenica da se 10 godina nije mijenjao Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom to dovoljno govori“ istakla je danas zastupnica Marinković-Lepić.

U oblasti obrazovanja zakonski okvir poprilično je dobar i temelji se na međunarodnim dokumentima koji garantuju prava osobama sa invaliditetom. Međutim, u praksi još uvijek ne možemo govoriti o inkluziji kakvu  proklamuju UN-ove konvencije i dobre prakse.

„U osnovnim i srednjim šklama u TK ima već veliki broj defektologa koji su zaposleni. Imamo i veliki broj djece sa teškoćamam u razvoju. No i tu moramo definisati ulogu defektologa. To  jeste definisano Pravilnikom o odgoju i obrazovanju, međutim moramo malo detaljnije  sve te uloge da izdefinišemo i mislim da je nešto što je neizostavno da moramo raditi na edukaciji svih aktera koji se tiču inkluzivnog obrazovanja“ kazala je danas Selma Hodžić vršiteljica dužnosti direktorice Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

Mreža organizacija civilnog društva „Partnerstvo za inkluzivno obrazovanje“ koja u Tuzlanskom kantonu okuplja 13 nevladinih organizacija trenutno radi na dokumentu sažetka politika na nivou onoga što jesu dobre prakse i UN-ove konvencije i inkluzivno obrazovanje na području Tuzlanskog kantona. Nadaju se da će zaključci tog dokumenta ali i današnjeg Okruglog stola čuti nadležni.

„Od njih očekujemo da pitanje obrazovanja i zapošljavanja osoba sa  invaliditetom budu visoko na dnevnom redu lokalne, kantonalne i državne vlasti“ poručla je danas Tifa Tučić izvršna direktorica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

„Ovaj izvještaj sadržava detekciju stanja i ima preko 100 strana sa primjerima, ali upravo je taj Izvještaj i želio da pokaže u kakvom položaju se nalaze ove osobe, ali ono što je dobro  je što se zaista daju konkretne preporuke za svaki nivo vlasti gdje se ne treba izmišljati topla voda, nego postupiti po tome i to je to“ zaključila je zastupnica Marinković-Lepić.

Ovogodišnji Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u svijetu će biti u znaku teme “Liderstvo i učešće osoba s invaliditetom prema uključivom, dostupnom i održivom svijetu nakon COVID-19.”

Pročitajte...