Evo šta su otkrile kontrole opravdanosti bolovanja u TK

Komisija za privremenu spriječenost rada Zavoda zdravstvenog osiguranja TK u kontinuitetu provodi kontrolu zakonitosti odnosno opravdanosti bolovanja. Posljednja u nizu kontrola obavljena je za bolovanja duža od devet mjeseci pri čemu su uočene određene nepravilnosti. Na veće propuste naišla je Komisija za kontrolu i praćenje propisivanja lijekova na teret sredstava ZZO TK.

Ova komisija, preventivno i redovno kontroliše da li se ljekari pridržavaju pravila struke prilikom propisivanja terapije, indikacija i doktrinarnih pristupa kod pojedinih lijekova, zatim principa farmakoterapije, vodeći pri tome računa o interakcijama i kontraindikacijama u pojedinim slučajevima, pojašnjava Elma Kupusović, šefica Odsjeka za farmaciju ZZO TK.

Komisija je oo juna pa sve do sada kontrolisala sve domove zdravlja u TK. Iskontrolisano je 114 ovlaštenih ljekara i najčešće nepravilnost na koju je Komisija naišla je neusaglašenost u radu između ljekara koji vrše preporučivanje terapije i onih koji vrše propisivanje terapije. Jako je teško objasniti pacijentima da nekada bez obzira na preporučenu  terapiju od ljekara specijaliste ne mogu ostvariti preporučenu terapiju na teret  sredstava ZZO TK jer im kriteriji nisu u skladu sa doktrinarnim pristupom pozitive liste lijekova“, kaže za RTV TK Elma Kupusović, šefica odjela za farmaciju ZZO TK.

Kontinuirano se provode kontrole bolovanja. U septembru su u 13 domova zdravlja kontrolisana bolovanja duža od 9 mjeseci.

Izvršena je kontrola 197 privremenih spriječenosti za rad s tim da je krioterij biobolovanja koja su trajala devet mjeseci i duže. Najčešća nepravilnost u radu je dužina privremene spriječenosti za rad koja nije u skladu sa odredbama Pravilnika a sve zbog dužine čekanja na poziv za ocjenu radne sposobnosti Instituta za mediicnska vještačenja i zudravstvenog stanja i dužine čekanja pravosnažnog rješenja penzijsko-invalidskog osiguranja TK. Jedan od vodećih problema je i veliki broj privremenih spriječenosti za rad osiguranika koji su oboljeli od Kovida 19 i osiguranika koji se nalaze u izolaciji“, kaže Kupusović.  

Kupusović napominje da na ocjenu i nalaz izabranog doktora medicine vezano za privremenu spriječenost za rad prigovor može uložiti sam osiguranik, pravno odnosno fizičko lice kod kojeg je osiguranik zaposlen kao i kontrolor ZZO TK. Treba napomenuti da se kontrole nastavljaju.

RTV TK

Pročitajte...