U TK deset novozaraženih koronavirusom

U Tuzlanskom kantonu potvrđeno je još deset novozaraženih koronavirusom. Aktivno je ukupno šest klastera i ni u jednom nije poznat nulti pacijent. Od 54 aktivnih slučajeva jedan je smješten u UKC-u Tuzla, dok su ostali u kućnoj izolaciji, saopćeno je iz Kriznog štaba TK. Prema riječima premijera Tuzlanskog kantona, Denijala Tulumovića, nema mjesta za paniku..
“Svi ti novooboljeli su u izolaciji i mislim, s obzirom na ovkvu kliničjku sliku i brzu reakciju HES-a da doista nema nikakvog razloga za paniku .Ovo ne govorim samo kao premijer već kao ljekar koji i moramo da budemo spremni za ova dešavanja, navodi premijer Tulumović.
Smatra da, s obzirom da je riječ o novom i nedovoljno istraženom virusu, moramo biti spremni da ćemo u budućnosti imati sporadične pojave novozaraženih, te da ne treba trošiti velika novčana sredstva za serološka ispitivanja.
“Šta nam znači pozitivan test ukoliko neko nije imao simptome. Smatram da je to bespotrebno trošenje novaca, te da i kada bismo testirali stanovništvo za neke druge bolesti da bidmo dobili vrlo često pozitivne rezultate. Vi ste svjedoci da, kada se vade neki standardni nalazi, često budu otkrivene preboljene bolesti kao što je hepatitis, naročito dobrovoljni davaoci krvi koji krv daju i po nekoliko puta a u međuvremenu je asimptomatski prebolovao hepatitis. Milsim da nema svrhe koristiti ogromna sredstva,ističe premijer.
U Federaciji Bosne i Hercegovine u posljednja 24 sata registrovano je sedam slučajeva zaraze koronavirusom, saopćeno je iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.Danas su testirana 422 uzorka, a novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo . Trenutno je u FBiH aktivno 165 slučajeva, a do danas je zabilježeno ukupno 39 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata u RS-u je izvršeno testiranje 298 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 16 osoba.