Vremenske neprilike pogodile Lukavac i Srebrenik

Velike štete uzrokovane jakim nevremenom zabilježene su u Lukavcu i Srebreniku. Veće količine vode uništile su poljoprivredne usjeve, a u određenim mjestima voda je uništila lokalne  puteve, mostove kao i stambene objekte. Na ova dva područja službe civilne zaštite su na terenu, radi se na saniranju šteta, a u Lukavcu je proglašeno i stanje prirodne opasnosti.

Autor : Dino Dropić

Općina Lukavac pogođena je obilnim padavinama praćenim jakim udarima vjetra. Ugroženo je pet mjesnih zajednica zbog čega je u ovoj općini proglašeno stanje prirodne nesreće. Najviše su stradali lokalni putevi, poljoprivredne površine kao i stambeni objekti.

 “Oštećene su desetine, možda stotine objekata. Mi sad nemamo preciznu evidenciju, ali nije manje od desetina. Govorimo o 5 mjesnih zajednica, Gnojnica, Berkovica, Kruševica, Gornja i Donja Obodnica. Na tom pojasu imamo diverzitet terena, jako velike poljoprivredne površine, niz saobraćajnica je oštećeno, kao i niz mostova. U nekoliko stambenih objekata su poplave, metarske su visine, metar i po. Voda se popela u prostorije, srušila je neke garaže, pomoćne objekte i slično. Proglasili smo jutros i stanje prirodne opasnosti. Ekipe su na terenu, sve resurse smo angažovali. Dosta je materijala koji treba ukloniti, osigurati”, istakao je Edin Delić načelnik Lukavca.

Osim u Lukavcu, olujno nevrijeme zadesilo je i Srebrenik. Velike bujice vode, uzrokovane jakim padavinama uništile su poljoprivredne usjeve. Uništen je i dio gradske infrastrukture. Iz Civilne zaštite Srebrenik ističu kako su donijeli konkretne mjere koje se odnose na sanaciju šteta uzrokovanih olujnim nevremenom.

“ Zato su u tom području i stradala ova naselja odnosno mjesne zajednice kao što su Bjelave, Dedići, Seona i tako dalje. Jučer su baš tokom dana aktivirana odmah naša vatrogasna jedinica koja je išla i bila na usluzi svim građanima u slučaju gdje je bilo potrebe za isupumpavanje voda. Već smo dogovorili, sutra već neke konkretne mjere da izvršimo na sanaciji lokalne infrastrukture koja je značajno stradala. Posebno se to odnosi u ovim makadamskim putevima. Znači imamo sada probleme oko infrastrukture. Imamo i štete na poljoprivrednim usjevima od kojih zavise naši građani. Mi moramo hitno djelovati da se osposobi komunikacija motornim vozilima da bi građani mogli na vrijeme stići da obavljaju svoje potrebe a koje ovise o prevozu”, rekao je Nermin Jašarević šef službe civilne zaštite Srebrenik.

U Srebreniku i Lukavcu radi se na sanaciji šteta nastalih zbog vremenskih neprilika. Dežurne ekipe civilne zaštite prate situaciju, kako voda i jaki udari vjetra  ponovo ne bi ugrozili ova dva područja.

Pročitajte...