U TK stigle nekomenrcijalne vakcine protiv gripe, 5500 doza

Vakcine ptoriv gripe stigle su u TK. Sa skoro mjesec dana zakašnjenja zbog blokada uzrokovanih pandemijom, danas je put kantonalnih Domova zdravlja otišlo 5500 doza nekomenrcijalnih vakcina protiv ovog oboljenja na koje će pravo imati prvrenestveno rizične skupine stanovnika. U vremenu pandemije korona virusa, imunizacija protiv gripe od predsudnog  je značaja posebno za starije osobe i hornične bolesnike, poručuju ljekari.

Neki Domovi zdravlja već su danas iz Zavoda za javno zdravstvo TK pokupili svoje doze koje će se proslijediti u ambulante Porodične medicine. Shodno tome, za očekivati je da će imunizacija u nekim ambulantama početi u četvrtak ili početkom naredne sedmice.  Ove godine ditribudija vakcina zakasnila je skoro mjesec dana. Razlog tome, kako ističu iz Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo je,  složena epidemiološka situacija zbog čega je i globalna pozražnja za vakcinom protiv gripe bila veća. To je uslovilo da distirbuteri nisu bili u fizičkoj mogućnosti da pravovremeno dostave adekvatne količine. “Građani ne treba da strahuju. Ovo je još uvijek pravo vrijeme za vakcinaciju s obzirom na period od vakcinisanja. Dakle potrebno je da prođe 7 do 10 dana da bi organizam vakcinisanog adekvatno odgovorio na antigen koji se unese, dakle na vakcinu i da ima adekvatnu azaštitu protiv gripe”, ističe Blaško Topalović, spec. epidemiologije ZZJZ TK.

Prema ustaljenoj proceduri vakcine će na nivou Doma zdravlja biti distribuirane u ambulante Porodične medicine gdje će ljekari utvrditi indikacije prema prioritetnim rizičnim skupinama. Pravo na vakcinaciju potvrđuje se ljekarski propisanim  receptom. Ljekarima je to od presudnog značaja u praćenju obolijevanja i efikasnosti vakcine.

Osim vakcina za građanstvo, Federalni zavod za javno zdravstvo osigurao je dodatnih  2000 doza za vakcinaciju medicinskog osoblja u TK.

Kada je u pitanju obolijevanje od gripe za sada u TK nema evidentiranih slučajeva. Postupak imunizacije protiv ovog oboljenja, ističu ljekari, posebno je važan u vremenu epidemije korona virusa. “Ako već se neko razboli od Covida da ne oboli od gripe. Naravno, to su komorbiditeti. Imati dva uzročnika dviju bolesti koje mogu dovesti do komplikacija sa najtežim mogućim ishodom, dakle smrtnim ishodom, u svakom slučaju vakcina protiv gripe će omogućiti zaštitu vakcinisanih pogotovo onih rizičnih grupa gdje se mogu očekivati i teže kliničke slike. ”, poručuje dr. Topalović.

Cilj vakcinacije jeste da se spriječe komoplikacije koje su životno ugrožavajuće. U vremenu kada još na tržištu nema vakcine protiv Covida, vakcina protiv gripe je svakako dobrodošla. Iz Zavoda za javno zdravstvo TK napominju da je ova vakcina sigurna te a je njena kvaliteta podtvrđena i u Agenciji za kontrolu lijekova u BiH.

 

 

 

Pročitajte...