U TK stiglo 7000 doza vakcina Pfizer

Dinamika vakcinacije u TK odvija se po principu dolaska vakcina. Do sada je aplicirano  13 hiljada doza vakcine bilo da se radi o prvoj ili drugoj dozi. Jučer je u TK stiglo više od 7000 doza vakcine Pfizer koje su već distribuirane prema Domovima zdravlja. Prema trenutnom planu vakcinacije još uvijek se vakcinišu stariji od 70 godina i rizične skupine.

Pojedine općine u TK počele su sa masovnom vakcinacijom u sportskim dvoranama. U Tuzli se vakcinacija za sada obavlja po ambulantama porodične medicine. Dolaskom 7000 doza Pfizerovih vakcina očekuje se da će biti aplicirano   21 hiljada doza vakcine. Vakcine koje u TK pristižu sa federalnog nivoa bilo da je riječ o donaciji  ili putem COVAX mehanizma u kantone se  distribuiraju  prema broju stanovnika.

Iako je platforma za prijavu vakcinacije u funkciji 15 dana, još uvijek nije u funkciji za pozive na vakcinaciju putem sms poruka. Iz Zavoda za javno zdravstvo TK očekuju da će sa dolaskom veće količine vakcina, Platforma za vakcinaciju zaživjeti i samim tim olašati princip vakcinacije. Dok se to ne desi jedino što nam ostaje je i dalje poštivanje svih propisanih  mjera zaštite.

Pročitajte...