U toku pripreme za teatarski festival ‘Živi fest’ u oktobru u Živinicama

U Živinicama su u toku pripreme za međunarodni teatarski festival “Živi fest” koji će početi 21. oktobra, a učešće će uzeti najbolja pozorišna ostvarenja iz BiH i regije.

Značajan festival za teatarsku bh. scenu nastao je iz teatarske revije “Četvrkom u pozorište”, koja se već četiri godine održava na sceni Bosanskog kulturnog centra Živinice.

– U našem gradu stvaramo jedan novi festivalski prostor kojeg smo nazvali ŽiviFest. Publika će imati priliku pogledati najbolja pozorišna ostvarenja iz naše države i regiona, žiri ocjenjivati fantastična umjetnička dostignuća, a umjetnici će, ubijeđeni smo, iz našeg grada otići sa nezaboravnim festivalskim iskustvom – kazao je direktor Festivala Elmir Krivalić.

Dodao je da se na javni poziv prijavilo nekoliko desetina pozorišnih kuća i trupa iz BiH, Srbije, Makedonije, Češke…

U narednim danima bit će poznat i repertoar Festivala, a stručni žiri koji čine istaknuti teatarski umjetnici Vlado Kerošević, Ljiljana Čekić i Almir Bašović, donijet će odluku o dodjeli festivalskih nagrada.

Nagrade su za najbolju predstavu u cjelini, najbolju glumicu, najboljeg glumca, kao i specijalne nagrade žirija.

Tokom Festivala žiri će donijeti odluku o dodjeli nagrade za najbolju predstavu po ocjeni publike.

Pokrovitelji Festivala su Grad Živinice, Gradonačelnik Samir Kamenjaković i Fondacija za muzičke scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, saopćeno je iz BKC-a Živinice.

(RTVTK/Fena)

Pročitajte...