U Tunisu vakcinisano više od pola miliona ljudi u jednom danu

Više od pola miliona Tunižana vakcinisalo se u nedjelju u sklopu nacionalne kampanje za suzbijanje širenja COVID-19 nakon što je zemlja dobila više od šest miliona doza vakcina iz zapadnih i arapskih zemalja.

Sporiji tok vakcinacije i rješavanje pandemije izazvali su val demonstracija protiv vlade premijera Hichema Mechichija, kojeg je predsjednik Kais Saied smjenio prije dvije sedmice u sklopu plana hitnih mjera, javlja France 24.

Pet mjeseci nakon početka vakcinacije protiv COVID-19 u toj sjevernoafričkoj zemlji, 1,3 miliona Tunižana primilo je obje doze.

U nastojanju da ubrza vakcinacija, Tunis je počeo da vakciniše i osobe starije od 40 godina, te je hiljade njih posjetilo centre za vakcinaciju. Ministarstvo zdravstva saopćilo je kako se u nedjelju vakcinisalo 551.000 ljudi.

Tunis želi vakcinisati 50 posto od svojih 11,6 miliona stanovnika do sredine oktobra.

Jedinice intenzivne njege i odjeli hitne pomoći puni su u bolnicama širom Tunisa. Doktori su se žalili na iscrpljenost i nedostatak zaliha kisika.

Svjetska zdravstvena organizacija prošle je sedmice saopćila kako je Tunis, koji ima jednu od visočijih stopa smrtnosti od COVID-19 na svijetu, možda iznad vrhunca posljednjeg vala, ali vlada ipak mora ubrzati vakcinaciju.

Pročitajte...