U Tuzlanski kanton stiglo deset hiljada novih doza anti Covid vakcina

Na ranijih četrdesetak hiljada, u Tuzlanski kanton stiglo je još 10 hiljada doza vakcine na COVID-19. U postupku je i kupovina pola miliona vakcina Sinofarm za područje Federacije BiH, a za koje se još pouzdano ne zna kada će biti na raspolaganju. Zbog toga se logično postavlja pitanje, kada će u Tuzlanskom kantonu početi masovna imunizacija koja bi uključila osobe mlađe od 65 godina i sve koji nisu svrstani u prioritetnu skupinu stanovništva.

Zaključno s prošlom sedmicom, u Tuzlanski kanton dopremljeno je 48 hiljada i 368 doza vakcine: Astra Zeneca, Pfizer, Sinovac i Sinofarm. U Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona napominju da je do sada 46 hiljada 399 doza aplicirano. Prvu dozu vakcine dobilo je 27 308 osoba, a drugu dozu 19 hiljada i 391 osoba. Vakcine su do sada dobivale osobe starije od 75 godina i zdravstveni radnici. Postavlja se pitanje kada će imunizacija uključiti i osobe srednje životne dobi.

Tako ćemo do daljnjeg ostati na nivou vakcinacije prioritetnih skupina. Iznimka je odluka kantonalne Vlade koja uključuje i druge kategorije stanovništva. Viiše od 20 hiljada osoba za vakcinaciju se prijavilo i putem platforme, navode u Zavodu. No, ključni zadatak je na domovima zdravlja čiji je posao da ažuriraju spiskove i u vakcinalnim centrima svakodnevno vakcinišu stanovništvo, zaključuju u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

 

Pročitajte...