U Tuzlanskom kantonu 28 novozaraženih koronavirusom

Na području Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata od testiranih 165 uzoraka, na koronavirus pozitivno je 28 osoba. Najviše novozaraženih je u Tuzli i to 12, zatim u Živinicama šest, u Lukavcu pet, po dvije osobe u Gračanici i Kladnju, te jedna u Srebreniku. Trenutno je u TK aktivno zaraženo 700 osoba, od čega je 78 hospitalizirano, tri osobe su na respiratoru, a ostali u kućnoj izolaciji.

Autor: Dino Dropić

Nakon jučerašnjeg rekordnog broja smrtnih ishoda, u Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 časa niko nije umro od posljedica koronavirusa. Od prethodnog testiranja, hospitalizirane su 4 osobe.  Od pojave pandemije na ovom području hospitalizirano je 78 osoba, a trenutno se njih troje nalazi na mehaničkoj ventilaciji.

 “S obzirom da su hospitalizirani radi se o srednje teškoj ili težoj kliničkoj slici. Tražili smo da uz hospitalizaciju pacijenti dolaze sa prethodno urađenom labaratorijskom dijagnostikom sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite, da zaista vidimo da postoji razlog da budu hospitalizirani. Kada je u pitanju klinička slika tako dolazi do naglih pogoršanja, da u roku od par sati  od relativnog stabilnog stanja pacijent prelazi u jako tešku sliku i  da jako brzo dolazi do tog smrtnog ishoda”, rekla je Dajana Čolić ministrica za zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Nakon prošlosedmičnog velikog broja pozitivnih osoba na koronavirus, broj novozaraženih se smanjuje. Tuzlanski kanton još uvijek svakodnevno bilježi nove pozitivne osobe na COVID-19, ali u nešto manjem broju nego prethodnih sedmica.

 “Činjenica jeste da smo imali jedan period blagog pada, pa smo imali dva dana sa 70 i 80  pozitivnih slučajeva, pa dva dana blagog pada. Već je ranije rečeno da smo  u petak imali veliki broj pozitivnih slučajeva mislim i dosada najveći na našem kantonu unutar 24 sata. Čemu je bio razlog za to, su oni zaostali testovi. Evo u zavodu za mikrobiologiju pri poliklinici za labaratorijsku dijagnostiku UKC-a Tuzla uspjeli su da očiste sve te uzorke i sad to ide dan za danom da se dobiju rezultati. Mi se nadamo da će doći do blagog pada broja pozitivnih slučajeva i u narednom periodu”, istakla je Čolić.

Do današnjeg dana u Tuzlanskom kantonu više od 2300 osoba imalo je pozitivan test na koronavirus. Njih 1540 se oporavilo, zabilježeno je 90 smrtnih ishoda, dok je trenutno koronavirusom zaraženo 700 osoba. Resorna ministrica Dajana Čolić naglasila je važnost pridržavanja svih epidemioloških mjera i preporuka, a sve u cilju prevencije širenja koronavirusa.