Tuzla: Žene Srebrenice poručile da traže efikasniji rad na pronalasku nestalih

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” i ovog jedanaestog u mjesecu okupile su se na Trgu žrtava Srebrenice u Tuzli. I ovoga puta zatražile su efikasniji rad na pronalasku nestalih osoba i izvođenje pred lice pravde svih odgovornih za počinjeni genocid u Srebrenici.

Novinarka: Devleta Brkić

Već 24 godine članice Udruženja „Žene Srebrenice“ mirnim okupljanjem u Tuzli bore se za istinu i pravdu, da se ratni zločinci koji su počinili genocid u Srebrenici nađu pred licem pravde. Predsjednica ovog udruženja, Hajra Ćatić dodaje da nisu zadovoljni radom Suda u Hagu i Suda BiH.

– Voljela bih da se svi ratni zločinci nađu pred licem pravde. S obzirom da živim u Srebrenici, znam koji su to ljudi. Međutim, ja se sada nadam samo da ćemo doći do posmrtnih ostataka, istakla je Ćatić.

Nezadovoljne su žene Srebrenice i sporim procesom ekshumacija posmrtnih ostataka svojih najmilijih. Sve je manje i informacioja o masovnim grobnicama. Majka Hajra živi za samo jedan dan…

– Živim za dan da pronađem moga Ninu i da ga ukopam, da imam njegov nišan na kojem će pisati njegovo ime i prezime, kazala je majka Hajra.

Među okupljenim Srebreničankama bila je i Behija Hukić. Iako danas živi u Berlinu svake godine dolazi u Srebrenicu. Ističe da joj najteže pada osporavanje genocida u Srebrenici, obzirom da je u genocidu zgubila 60 članova bliže porodice.

– – Svi znamo šta se događalo i šta smo preživjeli i zato nam je to teško podnositi, naglasila je Hukić.

Iz Tuzle je i danas poslata poruka da je neophodan efikasniji rad na pronalasku nestalih osoba i izvođenje pred lice pravde svih odgovornih za počinjeni genocid u Srebrenici. Istaknuto je da se još uvijek traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

(RTVTK)