U Tuzlanskom kantonu 60 novozaraženih koronavirusom

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata 459 osoba zarazilo se koronavirusom. Novi slučajevi zabilježeni su u svim kantonima u Federaciji BiH i bh. entitetu Republika Srpska. Od posljednjeg testiranja u Tuzlanskom kantonu  njih  60  imalo je pozitivan test, a preminule su  i 4 osobe. Ministarstvo zdravstva TK u saradnji sa nadležnim institucijama svakodnevno radi na nabavci opreme koja će doprinijeti u borbi protiv opakog virusa. Finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2021. godinu predviđena su i  novčana sredstva koja će se usmjeriti na nabavku vakcina ili nabavku testova zavisno od prioriteta.

Autor: Dino Dropić

Vakcinacija protiv koronavirusa u zemljama regiona uveliko je počela. Bosna i Hercegovina treba da do 18. januara izrazi spremnost za prijem vakcina iz COVAX programa u kojem su odnedavno i vakcine kompanije “Pfizer”. Prva isporuka u našu zemlju trebala bi stići krajem januara ili početkom narednog mjeseca, a najkasnije do 10. februara. Podsjećamo,  Bosna i Hercegovina je naručila više od milion i dvjesto hiljada doza potencijalnih vakcina protiv koronavirusa. Vakcine bi trebale dolaziti sukcesivno, u manjim pošiljkama svake sedmice.

 “Mi smo u finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2021. godinu predvidjeli određena sredstva za kako  smo mi to nazvali borbu protiv COVID-a. Ta sredstva su planirana prije svega za nabavku vakcina ili nabavku testova dakle onoga što nam  u nekom trenutku bude više potrebno. Međutim prema inforMacijama koje imam sa terena konkretno na Covax program ne postoji mogućnost da kantoni apliciraju. Radi se o programima  na koje apliciraju države ili čak više udruženih  država ukoliko se radi o manjem broju građana unutar jedne države tako da jedino čemu se trenutno nadamo odnosno što očekujemo, gdje nas ohrabruje informacija, jeste da bismo vakcine trebali dobiti nekad u periodu od 18 . januara do 10 februara”, istakla je Dajana Čolić ministrica za zdravstvo TK.

U Tuzlanskom kantonu u protekla 24 sata preminule su 4 osobe pozitivne na koronavirus. Riječ je o 3 muškarca i jednoj ženi starije životne dobi sa područja Tuzle i Kalesije. Od posljednjeg testiranja u najmnogoljudnijem kantonu u BiH pozitivan test na koronavirus imalo je 60 osoba.  Najviše ih dolazi iz Tuzle  28. Zatim slijede Živinice sa 11, Lukavac sa 8, Gračanica sa 4, Srebrenik, Sapna i Kalesija sa po dvije novozaražene osobe. Po jedan pozitivan test na koronavirus imale su osobe iz Doboj Istoka, Banovića i Kladnja.  Iz kantonalnog ministarstva zdravstva ističu kako je svakodnevno  primjetan porast  oporavljenih osoba. U odnosu na jučerašnji dan oporavile su se 33 osobe čime se broj onih koji su prebolovali koronavirus povećao na nešto više od 10 hiljada i 200 ljudi. Od pojave pandemije na području Tuzlanskog kantona 11. 611 osoba zarazilo se koronavirusom. 62 ih je hospitalizirano, dok je 540 osoba izgubilo bitku sa ovim virusom. Trenutno je 855 stanovnika TK zaraženo, dok se njih 14 nalazi na mehaničkoj ventilaciji. U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 290 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U odnosu na jučerašnji dan oporavljen je 181 pacijent, a prijavljeno je i  12 novih smrtnih ishoda. U bh. entitetu Republika Srpska prvog dana vikenda koronavirus potvrđen je kod 149 osoba.

Pročitajte...