Kavazović: Srebrenica je duboka rana i ožiljak koji će trajno ostati na našem tijelu

Pitanje Srebrenice, ne tiče se samo Bošnjaka, nego ima puno širi kontekst, smatra Husein ef. Kavazović, reis ul-ulema Islamske zajednice u BiH. Srebrenica je duboka rana i ožiljak koji će trajno ostati na našem tijelu.

U prvo mah mi nismo ni bili svjesni razmjera tragedije koja se dogodila u Srebrenici, iako smo svojim očima gledali ono što se događa, kaže Husein ef. Kavazović, reis ul-ulema IZ u BiH. IZ se tada fokusirala na povratak ljudi koji su željeli da se vrate u Srebrenicu i na to da se pomogne žrtvama da one nastave da žive sa tragedijom.

– To nije nikada lahko. Borili smo se da ne načinimo veću štetu nego što jeste i veću tragediju nego što ona jeste. Bili smo svjesni da ćemo morati nastaviti živjeti sa tom tragedijom – ističe Husein ef. Kavazović, reis-ul-ulema IZ u BiH.

U tim vremenima bilo je važno sačuvati zdrav razum. Emocije su se morale držati pod kontrolom. IZ je pomagala da se utvrdi broj ubijenih, da se žrtve identifikuju, da počne otrivanje masovnih grobnica.

– Sjećam se tada jednog mog razgovora sa Američkim ambasadorom, koji je došao u posjetu Tuzli. Sastali smo se, razgovarali smo. Bilo je to pred otvaranje Memorijalnog centra u Potočarima. On je postavio direktno pitanje meni: “Zbog čega vi Bošnjaci insistirate toliko da se grobnice otkriju da se dođe do tijela žrtava?” Ja sam rekao da ili ćemo postupiti kao 1945., jer se o tim žrtvama uglavnom nije govorilo ili ćemo pokazati svi silinu zločina, i da se taj krug jednom presječe – ističe Kavazović.

Dodaje da 25 godina nakon počinjenog genocida još uvijek sve činjenice nisu poredane onako kako bi trebalo da budu. Upkos tome, puno je urađeno kako bi se otkrile prave razmjere zla koje su se dogodile u Srebrenici pred kraj 20. vijeka.

– Srebrenica nije našla satisfakciju ni dan danas onu koju ona zavrijeđuje. Nije našla ni od države BiH, ni od strane Evropske unije, pa ni od slobodnog zapadnog svijeta – dodaje Husein ef. Kavazović, reis-ul-ulema IZ u BiH.

Srebrenica, smatra Husein ef. Kavazović reis-ul-ulema IZ u BiH, treba imati neki status, pri tome ne insistirajući da bude proglašena distriktom ili izdvojenom cjelinom, a o tome bi Srebreničani trebali da razgovaraju i zagovaraju tu ideju, kako bi se područje genocida, koje obuhvata, Žepu, Srebrenicu dijelove Bratunca, dijelove Vlasenice i Zvornika, imalo poseban status u smislu obnove tog područja i ulaganja kako bi se pomoglo ljudima koji tamo žive. U tom dijelu BiH na sceni je politika koja negira genocid i ponovo izaziva mržnju i onemogućava Bošnjačkoj djeci da u školama uče svoj jezik. Zlo koje je bilo prisutno 90-tih godina još uvijek je prisutno i vreba, te ponekad pokaže svoje lice. Upravo iz tih razloga kompletno bh. društvo mora se više angažovati kada je u pitanju Srebrenica, jer je to pitanje slobodnog čovjeka.

Pročitajte...