U Tuzlanskom kantonu je registrovano 9000 malih obrta i upravo su oni ciljana skupina Vlade TK koja namejrava u narednom periodu izdvojiti značajna sredstva

U Tuzlanskom kantonu je registrovano 9000 malih obrta i upravo su oni ciljana skupina Vlade TK koja namejrava u narednom periodu izdvojiti značajna sredstva, kako bi im pomogli u oporavku nakon krize uzrokovane korona virusom. Neće biti izuzeta ni veća preduzeća. Već sada se može konstatovati da je zabilježen i manji priliv novca u kantonalnom budžetu, u odnosu na isti period prošle godine.

U prethodnom periodu Vlada Tuzlanskog kantona, prema riječima premijera Denijala Tulumovića,  je bila u obavezi čekati upute Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, kako bi kooordinarano mogli nastaviti rad na izradi mjera za pomoć  privrednim društvima, pogođenim negativnim posljedicama u vrijeme pandemije. U TK je registrovano 9000 malih obrta i to je upravo ciljana skupina  na koju će  Vlada TK  usmjeriti značajna sredstva u narednom periodu, istakao je premijer Tulumović.

“ Slijedeći korak to je Vlada već omogućila grant sredstva za kredit eskro računa u vrijednosti oko milion maraka i njegova raspodjela je u toku. Priprema se još najmanje  2 miliona za veća poduzeća. Tako da je to bi trebalo da budu značajna sredstva  u pomoći na prvom udaru u vrijeme ove pošasti.”

Trenutno stanje u budžetu TK nije idealno, istriče premijer. S obzirom na novonastalu situaciju zabilježen je nagli pad prihoda u budžetu TK .

“Projekcije koje smo uradili od 21.03 do danas punjenje budžeta je manje u odnosu na 2019 za oko 12 miliona KM i to je za ionako mali budžet TK   velika stavka i upravo u tom smjeru  smo konsultirali ekonomske stručnjake  ali i neke druge ljude koji su već radili u kriznim situacijama. Poduzeli smo par mjera i uskoro će javnost biti o njima biti izvještena.”

Aktuelno pitanje smještaja u karanten građana koji se vraćaju u svoju matičnu zemlju, odnosno Bosnu i Hercegovinu i TK, prokomentarisao je i premijer Tulumović. Ovom prilikom je podsjetio na značaj odgovornog ponašanja u vrijeme pandemije, koja nas je zahvatila.

“Mi smo evo otvorili 2 karantena za smještaj ljudi koji se vraćaju iz inostranstva u jednom je već bilo nekih problema kod mladih ljudi  koji smo praktično i očekivali. Moram da kažem  da su tu izdvojena značajna sredstva sa nivoa Federacije ali i sredstva i angažman  ljudstva sa nivoa TK . Zbog toga sve te ljude koji  su u karantinu  molim da se doista pridržavaju kućnog reda, da ne remete i onako tešku situaciju na TK. “

Podsjećamo, Vlada TK u narednom periodu priprema rebalans budžeta TK, koji je neophodna mjera da bi se ublažila ekonomska i privredna kriza, usljed pandemije kovida-19.

Pročitajte...