U Tuzlanskom kantonu se poboljšava situacija uzrokovana vremenskim neprilikama

U Tuzlanskom kantonu situacija s poplavama se smiruje, voda se povlači u korita, a vlasnici poplavljenih kuća i objekata zbrajaju štete. Na području Tuzlanskog kantona novi problem sad su klizišta. Trenutno ih je najviše na području Sapne, Banovića i Srebrenika gdje su ugroženi i stambeni objekti. Prema podacima Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, na prostoru ove regije dosad je prijavljeno 16 klizišta koji pored nesmetanog protoka vozila i oštećenja putne infrastrukture ugrožavaju i stambene objekte. Na području Srebrenika dosad je prijavljeno osam novih klizišta koji ugrožavaju stambene objekte, odnosno kuće. U Živinicama veliku štetu stanovnicima načinile su rijeke Spreča i Oskova koje su izlile svoja korita i oštetili kuće lokalnom stanovništvu.

Autor: Dino Dropić

Nakon velikih poplava koje su zadesile Tuzlanski kanton, situacija se postepeno poboljšava. Prethodnih par dana voda nije ozbiljnije ugrožavala Tuzlu, ali su prijavljena klizišta u mjesnim zajednicama Tetima,  Batva i Požarnica. U Kladnju su se vodotoci smirili, ceste su prohodne, ali su vidljive materijalne štete. Oštećeni su poljoprivredni usjevi, stambeni objekti i infrastruktura. Na regionalnom putu Kalesija – Sapna u mjestu Zukići zbog klizišta saobraćaj se odvija otežano. U Sapni je aktivno nekoliko klizišta koji prijete stanovništvu na ovom području. U Banovićima i Gradačcu evidentirana su  klizišta, dok se voda povukla sa ovih područja. Velike poplave u prethodnih par dana zadesile su i Živinice. Međutim, poboljšanjem vremenskih uslova, stanje na ovom području se normalizuje.

“ Stanje u odnosu na jučer i sinoćnju situaciju je dpsta bolje obzirom da se voda u rijeci Spreči povlači i to nam je olakšavajuća okolnost. Sad nam stvara prostora da možemo poduzimati neke aktivnosti u vezi ispumpavanja ovih voda koje su ostale u dvorištima i samim stambenim objektima i da pristupimo samom čišćenju i dezinfekciji stambenih površina. O štetama je još rano govoriti. Mi ćemo svakako angažovati komisiju za procjenu štete koje će uraditi preliminarnu procjenu štete”, istakao je Alija Čehajić iz Civilne zaštete Živinice.

Jedan od onih kojem su obilne padavine prouzrokovala materijalne štete je i Anto Bečarević Ističe kako su štete manje nego 2014. godine kada su velike poplave pogodile Tuzlanski kanton. Zajedno sa svojim ukućanima spriječio je da voda prodre u njegov dom.

“Poplavljena mi je komplet garaža, ljetna kuhinja, kotlana,peć mi je bila u vodi, a kuću sam spasio zato što sam stavio blažujku na vrata, ugradio vodilice, zalio silikonom, a opet je prolazilo po malo pa smo spužvama kupili tako da sam spasio kuću”, istakao je Ante Bečarević.

U narednim danima očekuju se povoljnije vremenske prilike. Stanovništvo Živinica, ali i cijelog Tuzlanskog kantona koji su pretprili veće materijalne štete očekuje sanacija nastalih šteta uzrokovanih vremenskim neprilikama.