Škole u TK se spremaju za novu školsku godinu

Da je školska godina okončana bez ikakvih velikih problema između ostaloga zahvaljujući i TV školi i drugim platformama za učenje putem interneta, potvrdili su danas i direktori na sastanku Aktiva direktora osnovnih škola Tuzlanskog kantona koji je održan u Tuzli. Osim toga završen je i upis nove generacije učenika i u školama se spremaju za početak nove školske godine.

novinar Azra Mešić

Najviše problema imali smo od samog prekida nastave u martu, do savladavanja za ovo područje novih načina edukacije, kaže o drugom polugodištu Ervada Sinanović direktorica škole u „Zelinji Donjoj“ kod Gradačca.

– Sad mogu reći da smo izuzetno odgovorno pristupili zadatku i izvršili sve ono što je pred nas postavljeno. Gdje su se zapravo nastavnici i učenici upoznali s nečim novim i vrlo brzo prilagodili onome o čemu 1. marta nisu imali pojma, dodaje ona.

Svi su, iako van školskih klupa uspješno savladali drugo polugodište.  U novu školsku godinu krenut će i oko 4000 novih đaka, prvačića. Neki od njih u malobrojna odjeljenja.

– Kada je u pitanju početak nove školske godine, škole su od Ministarstva dobile saglasnosti na broj odjeljenja koja nisu u skladu s pedagoškim standardima, a u školama je proglašenje tehnološkog viška, uposlenika za čijim je radom prestala potreba i onog trenutka kada rješenja budu gotova, komisije će preuzeti posao preraspodjele tih osoba u najbliže škole, ukoliko je to moguće, kaže za RTVTK Senad Zaketović, direktor Aktiva direktora osnovnih škola TK.

U međuvremenu slijedi i raspisivanje konkursa za preostala radna mjesta i priprema škola za novu nastavnu godinu. Osim škoal i resorno Ministarstvo ima još obaveza.

Da im uručimo dodatne količine dezinfekcionih sredstva kako bi evo narednu školsku godinu počeli bez ikakvih problema, ali ipak da ispoštujemo sve mjere koje su nam predviđene u ovim uslovima u kojima jesmo, kaže Fahreta Brašnjić, ministrica za obrazovanje i nauku TK.

Dezinfekciona sredstva Ministarstvo je uspjelo nabaviti u saradnji sa Direkcijom za robne rezerve Tuzlanskog kantona.

Pročitajte...