Društvo novinara BiH: U Tuzli formirana podružnica najstarijeg novinarskog udruženja u BiH

Na području Tuzlanskom kantona u toku su aktivnosti na formiranju podružnice najstarijeg novinarskog udruženja u državi, Društva novinara BiH. Tim povodom delegacija Društva novinara BiH boravila je u posjeti Radio televiziji TK.

Društvo novinara Bosne i Hercegovine je najstarije novinarsko udruženje kod nas. Novinari Radio televizije Tuzlanskog kantona među prvima su na ovom području potpisali pristupnice BH Društvu novinara. Ovom prilikom je formirana podružnica čiji članovi dobrovoljno mogu postati svi uposlenici medija u našem kantonu.

“ Dakle od 1945 udruženje djeluje na cijelom području BiH i njeguje vrijednosti koje mi nastavljamo. Ono što je najvažnije u ovom trenutku je da pomognemo novinarima u njihovom radu. To je naš zadatak, obzirom na brojne probleme  koje novinari i mediji u BIH u ovom trenutku imaju.” – Faruk Zupčević, predsjednik Društva novinara Bosne i Hercegovine

Ovom prilikom je razgovarano o neophodnosti pravne, ali i svake druge vrste zaštite novinara koji su svakodnevno, izloženi različitim vrstama pritisaka.

“Dakle, ono što bih ja rekao svako  demokratsko društvo mora pomagati  novinarima  da ostavaruju  svoje zadatke, da  potpuno informišu  građane o onim najjednostavnijim sferama života da bi građani mogli sami zaključivali o tome šta je ispravno a šta ne. ”- Faruk Zupčević, predsjednik Društva novinara Bosne i Hercegovine

Članstvom u Društvu novinara stiču se prava vezana za Statut Društva koje baštini tradiciju dugu više decenija novinarskog društva u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom su predstavnici Društva informisani o načinu rada RTV TK, kapacitetima kojim raspolažemo, te planovima i aktivnostima za budući period.