U Tuzli identifikovane tri žrtve proteklog rata

U Tuzli su danas identifikovane tri žrtve proteklog rata. Preživjeli članovi porodice su identificirale posmrtne ostatke oca i sina koji su stradali prilikom pada Srebrenice 1995.godine i muškarca koji je nestao 1992.godine na području Vlasenice.
Svi muški članovi porodice Aljić stradali su u genocidu počinjenom u Srebrenici. Danas su identifikovani Hajro Aljić i njegov sin Jusuf koji su nestali prije 26 godina. Još dva Hajrina sina su također izgubila život i već su identifikovani i ukopani. Amidžu i amidžića danas identificirala je Nermina Isić. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovnih grobnica Pilice, Čančari i Zeleni Jadar.
Mirsada Jusić za bratom traga već 29 godina. Ubijen je napodručju Vlasenice 1992.godine. Posmrtni ostaci pronađeni su prilikom ekshumacije na lokalitetu Pećina u Vlasenici.
Iz Instituta za nestale osobe BiH kažu da će porodice nakon identifikacije žrtava odlučivati o ukopu na ovogodišnjoj dženazi u Memorijalnom centru Potočari.
U ovoj godini je izvršeno ukupno 13 ekshumcija, a ekshumirano je 10 kompletnih skeleta i osam nekopmletnih posmrtnih ostataka.

Pročitajte...