U Tuzli je napravljen burek od 650 kilograma

Jučer je u Tuzli održana manifestacija “Tuzla gastro show”. Pokušaj je to da Tuzlaci još jednom obore Ginisov rekord, ovoga puta u pravljenju najvećeg bureka. Cilj manifestacije bio je promocija domaćih proizvoda, bosanskohercegovačke kulture, tradicije i gastronomske ponude.

U Tuzli je napravljen  burek od 650 kilograma. Burek za Ginisa, kako je odmah nazvana ova grdosija od tijesta i mesa, bio je u tepsiji prečnika 6 metara i 180 kilograma, prije nego što ga je za samo dvadesetak minuta razgrabilo blizu 6000 posjetilaca manifestacije “Tuzla gastro show”. Najveći burek djelo je kuhara iz restorana “Saranda”.

Burek, kao tipični bosanskohercegovački proizvod i prepoznatljiv dio naše gastronomske ponude, idealna je prilika za predstavljanje Bosne i Hercegovine u svijetu, ali i za skretanje pažnje javnosti na potrebu promocije domaćih proizvoda i podrške našim domaćim proizvođačima“ mišljenja su organizatori, a promocija domaćeg upravo je bila i cilj ove manifestacije.

Osim bureka u Tuzli je ovom prilikom pripremljena i najveća porcije ćevapa, tzv. Hiljadarka sa 1500 ćevapa u lepini od dva puta tri metra. Za posjetioce manifestacije “Tuzla gastro show” priređen je bogat kulturno-zabavni program, uz učešće više od 1.000 učesnika iz BiH i regiona. Nastupilo je gotovo 100 harmonikaša, kulturno-umjetnička društva iz naše zemlje i regiona. Bio je ovo povod za rađanje još jedne ideje za obaranje Ginisovog rekorda. Ovoga puta na proljeće Tuzla će pokušati Srbijancima oduzeti i vlasništvo nad najbrojim kolom.

Manifestacija “Tuzla gastro show” može se pohvaliti dobrom organizacijom a podržale su je i brojne istaknute ličnosti iz BiH i šire. Projekat su također podržali Grad Tuzla, Turistička zajednica TK i Vlada TK. Snimci s manifestacije i mjerenja bureka i porcije ćevapa, bit će poslani u sjedište Guinness World Recorda, a organizatori očekuju da budu potvrđeni te da se ime našeg grada još jednom upiše u Ginisovu knjigu rekorda.

Pročitajte...