U Tuzli obilježen Dan djevojaka u IT sektoru

Međunarodni dan djevojaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama obilježen je danas u Tuzli. U Domu mladih održana je panel diskusija u kojoj su učestvovale učenice i studentice, ali i njihove profesorice, te poduzetnice zaposlene u oblastima baziranim na primjeni tehnologije. Ovaj dan obilježava se posljednjeg četvrtka u mjesecu aprilu svake godine.

novinar Azra Mešić

Djevojke postepeno prepoznaju potencijal sektora informacijskih tehnologija, ali su u poslovima baziranim na ovoj oblasti još značajno dominantniji muškarci. Udruženje osnovano na Elektortehničkom fakultetu Univerziteta u Tuzli pokušava potaknuti učenice i studentice da se odvaže učiti informacijske tehnologije i pokazati svoje znanje.

– Broj djevojaka koje upisuju Fakultet elektrotehnike raste svake godine. Mi smo 2017. imali 40% djevojaka koje su završile elektrotehniku što je najveće u historiji Fakulteta, kaže za RTVTK  Alma Šećerbegović, viša asistentica Fakulteta elektortehnike.

I u tehničkim školama postepeno raste broj učenica, a među njima i onih koje su uspješne u programiranju, kaže učenica trećeg razreda tuzlanske Elektotehničke škole Mirha Bešlagić koja već ima brojna priznanja sa takmičenja.

– Ja sam eto povukla neke svoje drugarice da napravimo tu aplikaciju, da pokažemo da to žene mogu, da nije ništa strašno, da se uključe i da razbijemo te stereotipe, kaže Mirha.

Ove djevojke su sa svojim profesoricama učestvovale su panel diskusiji. Panelistice su bile žene koje već grade svoje karijere i IT sektoru.

Ja na primjer radim u firmi sa pet drugih momaka. Jedina sam djevojka i nikad se nisam osjetila manje važnom, n iti se susrela sa diskriminacijom na tu temu, svjedoči Amera Sinanović, uposlenica kompanije QualityCert iz Tuzle.

One koje su se već dokazale u ovoj oblasti žele ohrabriti mlađe da uče o primjeni tehnologije u svakodnevnom životu. U diskusiji je učestvovalo je više od 50 učenica iz tuzlanskih srednjih usmjerenih škola i gimnazija i studentica sa javnog Univerziteta i tuzlanskih privatnih fakulteta.

Pročitajte...