U Tuzli obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

U cijelom svijetu danas se obilježava Svjetski dan dijabetesa. Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog u saradnji sa Udruženjem roditelja i prijatelja djece oboljele od dijabetesa „Novi horizonti“ ovaj dan je obilježilo mjerenjem šećera u krvi na nekoliko lokacija u Tuzli. Sutra će brojnim aktrivnostima u Tuzli, Gradačcu, Lukavcu i Živinicama sa partnerskim organizacijama organizovati mjerenje šećera u krvi i dijeljenje promotivnih letaka.
Prema podacima Međunarodne federacije za dijabetes trenutno u svijetu sa ovom bolesti živi više od 425 miliona ljudi. Na žalost sve više mladih i djece. Zbog toga je odlučeno da i ove godine tema obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa bude ”Porodica i dijabetes”.
U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Udruženja roditelja i prijatelja djece oboljele od dijabetesa „Novi horizonti“ i još nekoliko tuzlanskih udruženja, građanima su mjereni šećer u krvi i krvni pritisak.
Dijabetes je bolest koja ne boli. Zato su redovne kontrole i mjerenja neophodna, kažu naši sugrađani koji se sa ovom bolešću bore godinama.
Obilježavaju ovog dana pridružili su se i timovi Službe opšte/porodične medicine Doma zdravlja koji su pacijentima u Domu zdravlja i Mjesnoj zajednici Slatina mjerili šećer u krvi i krvni pritisak.