U Tuzli održani mirni protesti podrške narodu Gaze: “Želimo mir, ne krv i ratovanje”

Kao znak podrške narodu Palestine u Tuzli su danas održani mirni protesti. Organizator prostesta su Udruženje palestinskih zajednica i Udruženje Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva. Simbolično sa Trga slobode poslata je poruka velikim svjetskim moćnicima, ali i čitavom svijetu da Palestina treba slobodu, mir, svoju državu, te da je dosta okupacije kojoj je palestinski narod izložen više od 70 godina.

Novinarka: Devleta Brkić

Živiš bez sigurnosti. Strah te da izađeš iz kuće. Strah te da ideš na posao. Kakav je osjećaj kad svaki put kada izlaziš iz kuće znaš da možda se vratiš možda ne. To je svakodnevnica naroda u Palestini. Kada god žele ulaze, hapse koga žele. Tako živimo čitav život.

Ovako život u Palestini opisuje Tamer Albadarin, Palestinac koji već više od 12 godina živi u Tuzli. Došao je 2008. godine u naš grad, tu je stekao prijatelje, porodicu. Nijednom još nije otišao u svoju rodnu zemlju. Priča nam da je jako teško ući, ali i izaći iz Palestine. Tamer je danas zajedno sa brojnim građanima Tuzle prisustvovao mirnim protestima koji su se u znak podrške narodu Palestine održali na Trgu slobode. Protesti su održani u organizaciji Udruženja Palestinska zajednica u BiH i Udruženja bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva. Predsjednik Udruženja Palestinske zajednice u BiH istakao je da je bez obzira na prekid vatre koji je nastupio u četvrtak potrebno i dalje dizati glas mira i razuma.

– Da pošaljemo poruku izraelskom okupatoru da je dosta okupacije, dosta agresije. Palestinski narod zaslužuje da živi kao ostali narodi na svijetu, u miru i prosperitetu. Dosta je okupacije koja traje više od 70 godina, a cijeli svijet nažalost šuti. Moćnici i moderni svijet šute. Palestina i palestinska katastrrofa je sramota modernog svijeta, dodao je Majed Maarouf, predsjednik Udruženja Palestinska zajednica u BiH.

Današnjem mirnom skupu u Tuzli prisustvovao je i ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini. Sa Trga slobode simbolično je svijetu poslao poruku da njegov narod konačno mora biti slobodan.

– Naša jedina poruka da mi dobijemo svoju državu, jer palestinski narod izuzetno cijeni i voli i želi mir, želi da ima svoju državu, da ima svoj prostor. Možda ste čuli da iseljavaju ljude iz Istočnog Jerusalema, ljude koji tamo žive stoljećima. Naša prva poruka jeste da imamo svoju državu, hoćemo mir, naglasio je Razak Namura, ambasador Palestine u BiH.

Na skupu podrške narodu Palestine u Tuzli pročitana su imena ubijenih u Gazi, kako odraslih, tako i djece. U posljednjem sukobu izraelski zračni napadi su usmrtili 254 Palestinca, uključujući 66 djece.

(RTVTK)

Pročitajte...