BoHeMSA: Po prvi put u Tuzli organizovan projekt “Sew it up”

Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovni – BoHeMSA Lokalni Komitet Tuzla po prvi put organizuje Projekt “Sew it up” . Implementacija projekta je planirana u periodu od 23.03. do 31.05 ispred Komiteta za Medicinsku edukaciju. Ovaj vikend planirane su dvodnevne praktične radionice.

Novinarka: Devleta Brkić

Cilj ovih radionica koje su održane u prostorijama BIT centra u Tuzli jeste edukacija studenata i studentica medicine o vještinama kao što su hirurško šivenje, parenteralna primjena lijekova, te vađenje krvi.

– Ovaj projekt se sastoji iz dvije vrste aktivnosti, to su hiruško šivenje i medical skils. Odvija se u deset grupa studenata po 10 studenata, danas i sutra, kazala je Lejla Muhić, koordinatorica projekta „Sew it up“.

Projekt “Sew it up”, ističu iz Udruženje BoHeMSA, jako je bitan budući da studenti medicine zbog pandemije koronavirusa nisu imali dovoljno praktičnih vježbi.

– Na ovaj način želimo upravo studentima da nadoknadimo te izgubljene vježbe i da nešto i nauče. Danas smo imali ukupno 8 radionica, prošlo je 80 učesnika i sutra ćemo opet imati isto tako gdje će se oni zamijeniti za radionice kopje nisu imali. Ako su danas imali hiruško šivenje, sutra će učiti da vade krv, da plasiraju bronile i slično, istakla je Naida Salković, koordinatorica projekta „Sew it up“.

Pored ovih radionica, u sklopu projekta su održane i brojne druge aktivnosti kao što su online predavanja, online radionice sa studentima edukatorima, te snimanje i objavljivanje edukativnih videa kako bi studenti i studentice iz Tuzle, ali i šire, imali dostupan i video materijal koji bi im mogao pomoći u dodatnom usavršavanju.

(RTVTK)