U Tuzli otvoren Memorijalni centar Kapija: Vječna uspomena na ubijenu mladost Tuzle

U Tuzli je danas otvoren Memorijalni centar Kapija, posvećen sjećanju na žrtve zločina na tuzlanskoj Kapiji. U Centru će biti predočeni svi dokumenti o masakru na Kapiji kada je 25. maja 1995. godine od granate ispaljene s Ozrena ubijena 71 osoba, a više od 200 ih ranjeno. Sadržaji Memorijalnog centra bit će prezentirani u različitim formama: printanim, audio vizuelnim te u obliku eksponata.

Edina Ahmetašević imala je samo 20 godina kada je njen život tragično prekinut 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji. Kobne večeri otišla je do centra grada, odakle se, poput 70 sugrađana nije vratila. Za njezine roditelje život je stao te noći. Sa suzama u očima i vječnim bolom u srcu otac Arif ispratio je danas otvaranje Momemorijalnog centra Kapija.

– Osjećam tugu, bol. Nekad sam dobro, nekad ne mogu doći ni na obilježavanje 25. maja. Moja supruga ne dolazi već 15 godina, kada bi došla to bi bio njen kraj, kazao je Arif Ahmetašević.

Memorijalni centar Kapija čuvar je svih dokaza o zločinu koji je počinjen na Kapiji, i podsjednik da se nikada ne ponovi i ne zaboravi. Ostat će kao vječna uspomena na ubijenu mladost Tuzle.

– Svatili smo da se sve one laži koje se govore o Kapiji, sve knjige koje se pišu sa neistinama o tome da li su djeca ubijena ili nisu, mogu suzbiti samo na ovakav način ovom muzejskom postavkom. Mi smo ovo inicirali u saradnji sa Gradom Tuzla. Mislim da će roditelji sada konačno skinuti jedan ogroman teret sa svojih leđa, jedan čemer, jad jer je zločinac na slobodi. Da im je ovo jedina satisfakcija, da će svaki posjetilac, svako dijete koje uđe u ovaj Memorijalni centar, svaki učenik ili stranac, skinuti taj jedan mali dio bremena sa leđa tih roditelja kada vide da vršnjaci njihove djece obilaze Memorijalni centar, istakao je Edin Hurić, predsjednik Udruženja „25.maj 95 Kapija“ Tuzla.

U posebno izrađenim vitrinama predstavljeni su svi dostupni relevantni tekstovi vezani za suđenje i presudu ratnom zločincu Novaku Đukiću. Prema presudi Suda BiH osuđen je na 20 godina zatvora, ali je nedostupan našem pravosuđu. Gradonačelnik Tuzle istakao je da zločinci i dalje nastavljaju sa strategijom laži.

– Hoćemo da se odbranimo istinom od laži, da imamo vječiti pijetet prema nevinim žrtvama ratnog zločina, da njegujemo taj pijetet i da ne damo zločincima da lažu. Istina je jača od laži, samo pod uslovom da je sadržana u Memorijalnoj kulturi, u spomeničkoj kulturi, naglasio je gradonačelnik Jasmin Imamović.

Sadržaji Memorijalnog centra prezentirani su u različitim formama: printanim, audio vizuelnim te u obliku eksponata. Predstavljene su i fotografije žrtava, kao i njihovi lični predmeti ustupljeni od članova porodica, kao i zvanični dokumenti koji opisuju razmjere zločina.

(RTVTK)