U Tuzli počelo besplatno i stručno uklanjanje rojeva pčela

Na području Tuzlanskog kantona egzistira veliki broj pčelinjih zajednica. Tokom maja i juna pčele roje odnosno razmnožavaju se, te postoji mogućnost da neki roj pčela za svoju nastambu odabere površinu u neposrednoj blizini vašeg stambenog objekta ili vrta. Udruženje pčelarskog društva „Nektar“ vrši besplatno i stručno uklanjanje rojeva pčela. Cilj ove akcije je zaštita građana od eventualnih neugodnih uboda pčela, ali i zaštita pčelinjih zajednica.

Pčelarsko društvo Nektar nekoliko godina vrši besplatno i stručno uklanjanje odbjeglih pčelinjih društava. U saradnji sa Gradom Tuzla, Udruženje pčelara „Nektar“ ove godine je najorganizovanije, ističe predsjednik ovog udruženja. Kaže kako su im ove godine pomoć u ovome pružili i vatrogasci.

– Ove godine nam je Gradska uprava i gradonačalnik pružio svu tehničku pomoć, da mi evo i sada možemo da uklonimo rojeve pčela i sa teških dostupnih mjesta jer imamo na raspolaganju vozila sa korpama, imamo vatrogasce koje nude svoju pomoć, tako da evo ove godine ćemo to zaista raditi na jednom Evropskom nivou kako to rade u drugim djelovima svjeta, kazao je Šefik Čivić, predsjdnik pčelarskog udruženja Nektar Tuzla.

Na raspolaganju građanima su stručne ekipe, koje će po pozivu doći i besplatno ukloniti i udomiti odbjegle rojeve pčela.

– Mi imamo pčelinjak na Ravnoj trešnji i na tom prostoru udomljavamo, a nakon toga obično ih poklanjamo pčelarima početnicima ili onim licima koji su zainteresovani da počnu da se bave pčelarstvom, dodao je Čivić.

Iz Udruženja Nektar preporučuju građanima da sami ne pokušavaju uništiti ili ukoniti rojeve sa površina, nego da pozovu Operativni centar Službe civilne zaštite na broj 121 i oni će u vrlo kratkom roku izaći na teren.

(RTVTK)

Pročitajte...