U Tuzlanskom kantonu 25. dan nema novozaraženih koronavirusom

U Tuzlanskom kantonu 25. dan nema novozaraženih koronavirusom. U protekla 24 sata testirano je 149 osoba, a svi rezultati su negativni. Od pojave pandemije koronavirusa tesitrano je 5.108 osoba, njih 84 zarazilo se ovim virusom, 82 je izlječeno, a zabilježena su i 2 smrtna ishoda. Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK ističu  da su se na UKC počela obavljati i serološka testiranja. U narednom periodu proširiti će se lista tesitranja na virus COVID-19, kako bi se očuvala povoljna epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona.

Autor: Dino Dropić

U Tuzlanskom kantonu nastavlja se trend pozitivne epidemiološke situacije. I dalje nema novozaraženih, a u izolaciji se trenutno nalazi 1.577 osoba. Kako bi se sačuvala trenutna situacija, u Tuzlanskom kantonu će se proširiti obim testiranja. Testirat će se radnici koji su bili izloženi mogućoj zarazi koronavirusa.

 “ U ponedjeljak smo na kriznom štabu ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona donijeli odluku da testiranja proširimo u smislu testiranja osoba koje rade u pogonima gdje ima veći broj uposlenih, a koji su u kontaktu sa osobama kojima su izdata rješenja  kućnoj izolaciji. Da radimo testiranja s obzitom na najave da trebaju da počnu sa radom i javni prijevozi i vrtići .Uposlenike dakle koji dolaze u direktne kontakte, tu su prije svega uposlenici vrtića i vozači u javnom prijevozu. Zatim obzirom da su ramazanski dani da svaki grad, čaršija, opština ima neke pekare gdje kupuju najveći broj tih pekarskih proizvoda, odlučili smo da i uposlenike tih pekara testiramo i evo vas novinare, odnosno novinarske ekipe koje idu sa kamerom na teren te dolaze u kontakt sa velikim brojem osoba”. rekla je  Dajana Čolić ministrica za zdravsvo Tuzlanskog kantona.

Sva testiranja na koronavirus radila su se u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i kriznog štaba ministarstva zdravstva TK. Počela su se raditi i serološka testiranja na UKC-u Tuzla,  kako bi se utvrdilo da li je neko  u prethodnom periodu prebolio virus, a da nije imao nijedan simptom.

 “Onu informaciju koju ja imam jeste da je UKC prije dva dana počeo sa serološkim testiranjem i zapravo u tom slučaju se utvrđuje da li je neko u prethodnom periodu bio u kontaktu sa virusom, pošto imamo veliki broj osoba koje su mogle biti asimptomatski, odnosno bez sipmtoma. Tako da testiranja ovih osoba se rade u skladu sa indikacijom medinckom i epidemiloškom kod onih osoba kod kojih se posumnja da su možda mogle biti u tomkontaktu”, istakla je Čolić.

Iz Ministarstva zdravstva TK ističu kako je važno nastaviti održavati povoljnu epidemiološku situaciju na Tuzlanskom kantonu, kako bi se što prije vratili normalnom životu kakav je bio prije početka pandemije koronavirusa.

Pročitajte...