U Tuzli promovisana knjiga “Obavljanje trgovine u skladu sa zakonom”

Na Visokoj školi za finansije i računovodstvo FINra u Tuzli danas je promovisana knjiga “Obavljanje trgovine u skladu sa zakonom” autora Elmira Ramića i Zlatka Glavinića.  Knjiga donosi teorijska znanja, praktične vještine i propise vezane za trgovinu, a posebno je značajna zbog činjenice da u Bosni i Hercegovini ne postoji veći broj knjiga i udžbenika koji se bave ovom problematikom.

Autori knjige „Obavljanje trgovine u skladu sa zakonom“ Elmir Ramić i Zlatko Glavinić dugogodišnji su tržišni inspektori i aktivni učesnici u pripremi većine zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti trgovine, koji su u posljednjih 20-ak godina donošeni na svim nivoima vlasti u BiH. Kako su istakli danas u ovu knjigu su pretočili svoje veliko profesionalno iskustvo te objasnili najčešće greške i propuste iz prakse.

“Mnogo puta smo dobivali upite šta i kako raditi. Ovu knjigu smo napisali prvenstveno da bismo omogućili pomoć trgovcima koji su već trgovci i onima koji žele da budu trgovci. Ova knjga će, također, dobro doći inspektorima, jer mladim inspektorima kada se zaposle više treba iskustvo nego što treba teorija” ističe Zlatko Glavinić, jedan od autora.

“U ovoj knjizi, osim djelatnosti trgovine, željeli smo da nešto pružimo i potrošačima – kako da se zaštite, objasnili smo kako da reklamiraju proizvode, kako proizvod mora biti deklariran, ekonomske usluge koje nas se svih tiču u ovom periodu i paket-aranžmani. Znači, to je taj dio koji smo mi priložili uz ovu knjigu da pomognemo, ne samo trgovcima nego  i samim potrošačima koji kupuju proizvode”, kaže Elmir Ramić jedan od autora.

Knjiga na jedinstven i pregledan način obrađuje materiju vezanu za trgovinu utemeljenu na propisima. Na jednom mjestu čitaocima donosi teorijska znanja, praktične vještine i propise vezane za trgovinu.

“Posebna korist ove knjige odnosi se na računovodstvenu profesiju, odnosno na knjigovođe, računovođe i revizore, koji u ovoj knjizi imaju sve ono što je potrebno, što prati trgovačku djelatnost. Dakle, dokumentacija, evidencija, vođenje poslovnih knjiga”, ističe profesor Ismet Kalić, jedan od recenzenata knjige.

Izdavač knjige „Obavljanje trgovine u skladu sa zakonom“ je Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra u Tuzli, čijim studentima i profesorima će, naglašeno je danas, knjiga biti od koristi.

“Mi imamo predmet “Računovodstvo trgovine i usluga” i zasigurno je da će nama studentima ova knjiga proširiti vidike i da ćemo bolje razumjeti  kako funkcioniše poslovanje trgovačkih društava kao i računovodstvo u trgovini” kaže Nermina Kalić, studentica Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra u Tuzli.

“Jedan koncept koji FINra zagovara od svog osnivanja je “jedinstven spoj teorije i prakse”. Ova knjiga doprinosi realizaciji upravo takvog koncepta, gdje su autori svoje bogato praktično i profesionalno iskustvo pretočili u jednu knjigu koja će svakako biti jedan dodatni benefit našim studentima u izučavanju ovog predmeta” kaže Edin Glogić, profesor na Visokoj školi za finansije i računovodstvo FINra u Tuzli.

Na današnjoj promociji prisutnima se obratio i profesor Kadrija Hodžić, sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Naglasio je da autori ovom knjigom doprinose ublažavanju krize koja je na sceni, jer odgovaraju na brojna pitanja o tome kako poboljšati odnose u robnom prometu.

 

Pročitajte...