U Vladi TK prezentiran Projekat unapređenja turističke ponude na prostoru Sjeveroistočne Bosne i Tuzlanskog kantona

U Vladi TK predstavnici Centra za promociju Evropskih vrijednosti Europlus iz Doboja danas su prezentirali plan projekat iz oblasti turizma pod nazivom Via Panonica. Cilj je stvoriti preduslove za promociju i izgradnju turističkih potencijala kako TK, tako cijele sjeveroistočne Bosne. Naglašeno je da TK obiluje prirodnim potencijalima koji bi mogli privući strane turiste. Najprepoznatljivija je tuzlanska so, Panonska jezera, te bogato kulturno historijsko naslijeđe širom kantona.
U cilju osnaživanja turističkog sektora, koji je u vrijeme pandemije korona vriusa pretrpio najviše štete, Iz Centra za promociju Evropskih vrijednosti Europlus iz Doboja pokrenuli su Projekat unapređenja turističke ponude na prostoru Sjeveroistočne Bosne. Prepoznali su potencijale Tuzlanskog kantona koji može ponuditi brojne turističke sadržaje, od srednjovjekovnih tvrđava, banjskog turizma, kulturno historijskog sadržaja.
“Prema riječima Gorana Božića, projekt menadžera EUROPLUS Doboj ono što je najprepoznatljivije je tuzlanska so, a potom i Panonska jezera, jedinstvena u Evropi, na čemu bi se mogla graditi turistička ponuda. Također, Božić navodi da je ovo regija koja je omoeđena sa četiri rijeke, što je preduslov za vodni turizam. Tuzlanski kanton ima brojne potencijale i za banjski, medicinski turizam, te bogatu gastro ponudu čime bi se mogli privući brojni turisti. “
Ovaj projekat Vlada TK je podržala kao odličnu ideju, čija realizacija može dovesti do značajnog razvoja turizma u našem kantonu, a samim tim i cijeloj Sjeveroistočnoj Bosni.
“Prema riječima premijera TK, Kadrije Hodžića, ovaj projekat je prilika da se uključimo u nove trendove digitalne promocije turizma. Premijer Hodžić je naglasio da se moramo prilagođavati novom dobu, a to znači da turističku ponudu predstaviti na savim drugačiji način, što činimo ovim projektom i time turizam TK uklapamo u savremene turističke tokove.”
U narednom periodu bi trebao biti izrađen Strateški dokument koji će definisati pravce razvoja turizma u TK. U saradnji sa Vladom TK, Turističkim zajednicama, USAID-om, UNDP-om koji su partneri projekta cilj je pozicionirati regiju Sjeveroistočne Bosne kao prepoznatljivu i dostupnu destinaciju turistima iz cijele regije, Evropske Unije i svijeta.

Pročitajte...