5. maj, Međunarodni dan babica

Danas se širom svijeta obilježava 5. maj, Međunarodni dan babica. To je jedno od najljepših, najodgovornijih i najhumanijih poziva.  Babice, kao stručne medicinske sestre su spona između pacijenta i doktora, i veoma su bitne za žene koje se nalaze u fazi najvećeg bola i radosti. Uvjeti pandemije korona virusa stavili su ovu profesiju pred još jedan novi izazov sa kojima se suočavaju skoro svakodnevno.

Prvi zdravi plač i osmijeh majke kada vidi svoje novorođenče nešto su što sestre akušerke,u narodu poznate kao babice doživljavaju kao najveću nagradu.  Upravo zbog toga za ovaj posao potrebno mnogo ljubavi i strpljenja.

Pandemija korona virusa cio proces porođaja, naročito COVID pozitivnih majki, akušerske je timove stavila pred veliki izazov. U uvjetima neizvjesnosti i straha rame uz rame sa ljekarima babice su tu da im pruže osjećaj sigurnosti.

Na Međunarodni dan babica skreće se pažnja na njihov značaj za izgradnju boljeg zdravlja i ojačavanju strukture porodice i zajednice. Babice pomažu izgradnju zdrave porodice. U njhovim rukama, doslovno je ključ za budućnost.

Pročitajte...