U Živinicama instaliran prvi e-punjač

– Riječ je o savremenom punjaču koji omogućava brzo punjenje baterije vozila u roku od 25 minuta, a s tim punjenjem prosječni električni automobil može preći oko 200 kilometara

ŽIVINICE (AA) – Na zgradi Gradske uprave Živinice u srijedu je postavljen i pušten u rad prvi savremeni aparat za besplatno punjenje električnih automobila, prenosi Anadolu Agency (AA).

Riječ je o savremenom punjaču koji omogućava brzo punjenje baterije vozila u roku od 25 minuta, a s tim punjenjem prosječni električni automobil može preći oko 200 kilometara.

Nabavka punjača za električne automobile omogućena je kroz saradnju sa UNDP-om i Slovačkom ambasadom, saopćeno je iz ureda gradonačelnika.

Pored instalacije punjača, kroz navedenu saradnju je nedavno postavljeno i deset smart uličnih lampi u Topličkoj ulici Grada Živinice.

Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića radi se o pilot projektu preko kojeg je deset pametnih uličnih lampi postavljeno u Topličkoj ulici, a nakon testne faze aplicirat će se za nove projekte kroz koje će se obezbijediti pametne lampe u cilju kvalitetnog osvjetljenja cijelog područja Grada Živinica.

Podsjetimo, gradonačelnik Kamenjaković potpisao je Projektnu dokumentaciju za Smart City – pametni grad. S tim u vezi gore navedeni projekti predstavljaju “ Smart city” rješenja kojima se štedi novac i podiže kvalitet života.

Održivi razvoj i pametne tehnologije postaju važan segment svih strategija i promišljanja o budućem razvoju.

“Ovo je mali korak koji smo napravili, ali vjerujte mi otvorili smo velika vrata kvalitetnijim promjenama koje smo spremni usvojiti kako bi postavili novu filozofiju naše lokalne zajednice i države Bosne i Hercegovine prema Europi i Europskoj uniji. Mi moramo ići u korak s vremenom i na taj način pokazati naše težnje i viziju koju tim putem nastojimo u potpunosti izvršiti”, rekao je Kamenjaković.

Pročitajte...