Učenici KŠC-a vježbali evakuaciju u slučaju zemljotresa i požara

U okviru manifestacije Mjesec zaštite od požara, učenici osnove škole i gimnazije Katoličkog školskog centra ”Sveti Franjo” u Tuzli, učestvovali su danas u združenoj vježbi evakuacije iz školske zgrade. Osim njih i profesora u simuliranoj akciji spašavanja od požara i zemljotresa učestvovali su i pripadnici svih službi Civilne zaštite – vatrogasci, policija i hitna pomoć.

novinar Azra Mešić 

Skoro sedam stotina učenika demonstriralo je se što su naučili od svojih profesora, a što im može poslužiti  u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

– Pripremali smo se za zemljotres i za evakuaciju, izveli našu ekipu prve pomoći kako bi  pružila prvu pomoć u slučaju epi napada, srčanog udara, povreda od stranih tijela koja bi se zabola, kaže za RTVTK Nela Šuvalić, učenica Gimnazije KŠC ”Sveti Franjo”.

Posebne zadatke nakon evakuacije na dva školska izlaza imali su i nastavnici u smislu da okupe sve učenike na unaprijed utvrđenim, sigurnim lokacijama, da svi u skladu sa svojim znanjima pruže prvu pomoć povrijeđenima, a onda da zovu hitne službe, sve po redu. Vatrogasce da spase one koji su ostali u zgradi, hitnu pomoć za one sa težim povredama.

– Civilna zaštita stoji na raspolaganju sa svim svojim službama PVJ, Hitna pomoć i ima ih još, kaže Ernesa Mešić, stručna savjetnica u Službi za CZ Grada Tuzla, napominjući da to svi građani trebaju znati.

O vlastitoj građanskoj ulozi u slučaju nesreća i važnosti pravovremenog pozivanja hitnih službi u pomoć učenici nauče kroz angažman na školskim sekcijama, kaže direktor Osnove škole KŠC ”Sveti Franjo” TuzlaOsnove škole KŠC ”Sveti Franjo” Tuzla Danijel Barišić.

– Govorimo učenicima kako se treba ponašati, kako bez panike napuštati objekte i kako treba pomoći ne samo sebi, nego i drugima, dodaje on.

Združenu vježbu učenika i spasilačkih službi pomogla je i organizacija Karitas, koja je Katoličkom školskom centru donirala aparate za gašenje požara i sandučiće s priborom za prvu pomoć.

Pročitajte...