Učesnici olimpijada iz matematike i fizike kod ministra obrazovanja TK

Ministar za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona Elvis Baraković organizarao je danas prijem za dvoje olimpijskih takmičara, koji su u Bosnu i Hercegovinu donijeli priznanja sa olimpijada iz matematike i fizike. Senada Zaketović, učenica generacije Osnovne škole „Hasan Kikić“ u Gračanici i Ismail Brkić iz Banovića učenik generacije maturanata u tuzlanskoj Medresi nastavit će svoje obrazovanje u Gračanici i Tuzli, a s podrškom koju im je spremna pružiti Vlada TK, kažu neće odustati od takmičenja koja budu organizirana u toku naredne školske, odnosno akademske godine.

novinar Azra Mešić

Buduća učenica Gračaničke Gimnazije Senada Zaketović nakon srebrne medalje na državnom takmičenju iz matematike, osvojila je i bronzanu medalju na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi, najprestižnijem takmičenju za učenike osnovnih škola u ovom dijelu Evrope. Kaže da joj mnogo znači interes Ministarstva obrazovanja za budućnost učenika koji se nadmeću u znanju.

  • Mislim da je veoma važno da imamo ovakvu podršku i ako odemo negdje vani kasnije da se ipak vratimo, da pomognemo ostalim učenicima u obrazovanju i da dođu do velikih rezultata, kaže Senada za RTVTK.

Budući student Univerziteta u Tuzli, Banovićanin Ismail Brkić, koji je ove godine kao učenik Behram-begove medrese nastupio na tri velika međunarodna takmičenja, osvojio pohvale i počasne nagrade na olimpijadama iz fizike, kaže da je razgovor o budućnosti s ministrom i drugim predstavnicima Vlade, uz podršku profesora i direktora njihovih škola inspiracija za neke nove naučne izazove.

  • Sljedeća stvar jeste naravno finansijska i simbolička podrška. Što se tiče novca, samo učešće na Internacionalnoj olimpijadi koštalo je 500 eura. Kotizacija. To je značajno, jer bez toga nema učešća. Druga stvar važna je prezentacija uspjeha, kako bi ostali učenici vidjeli, kako bi ih se moglo poticati na znanje, kaže on.

Ministarstvo je finansiralo Ismailovo učešće na Olimpijadi. To je najmanje što se može učiniti za učenike koji predstavljaju Kanton i Bosnu i Hercegovinu u smotrama znanja, kaže ministar.

  • Oni su svojim primjerom pokazali da se može u doba pandemije, da se mogu i u doba online nastave ostvarivati dodatni rezultati svima nama, nastavnicima, obrazovanim vlastima treba da bude dodatni podstrek da u sljedećoj školskoj godini ostvare što bolje rezultate. Vlada TK je podržala sve zahtjeve finansijske prirode koji su upućeni od strane ova dva učenika i nastavit će u budućnosti da finansira sve odlaske učenika na olimpijadu, kaže dr.sc. Elvis Baraković, ministar za obrazovanje i nauku TK.

Školska godina koja počinje sutra neće biti uskraćena za vananstvne aktivnosti, okupljanja i rad sekcija. Takmičenja će, ukoliko ne bude pogoršanja epidemiološke situacije biti organizirana prema redovnom planu predmetnih takmičenja, potvrđeno je u Ministarstvu.