Učiteljice TV škole i RTVTK dobili priznanja Pedagoškog zavoda TK

Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona danas je dodijelio zahvalnice učesnicima projekta TV škole, koja je snimana tokom drugog polugodišta i emitovana u programu Televizije Tuzlanskog kantona. Osim 29 učiteljica koje su pripremale i realizovale nastavu, zahvalnicu za doprinos realizaciji nastave na ovaj način je dobila i naša medijska kuća.

novinar Azra Mešić

Svi prosvjetni radnici koji su uspjeli realizovati nastavu bez učenika u školskim klupama, zaslužuju priznanja, a posebna zahvala pripada učiteljicama koje su pripremale i snimale nastavne sadržaje u TV školi za učenike od 1. do 5. razreda, kazali su na svečanosti u Pedagoškom zavodu.

– Ono što je bilo bitno za nas je da smo u roku od 7 dana uspjeli organizorati online nastavu koja je u početku i imala svojih malih poteškoća, ali kako se približavalo to sredini i kraju sve je bolje organizirano. Posebno smo ponosni na sve naše nastavnike koji su uspostavili online platformu sa video sadržajima i gdje smo omogućili našim učenicima da barem donekle nadoknade onaj dio koji su izgubili klasičnom nastavom, kaže za RTVTK Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Bilo je određenih nedostataka, ali smo naučili mnogo kaže Sonja Suljaković, jedna od 29 učiteljica TV škole. Ona je u tuzlanskoj Osnovnoj školi „Pazar“ imala obavezu voditi drugi razred, a u TV školi je realizirala nastavu za peti.

– Ponosna sam na svaki onaj minut vremena, ne samo pred TV kamerama nego i ono što iziskuje prije izlaska pred kamere, što je mnogo više vremena nego onih 20-ak minuta vremena koliko je trajao nastavni čas u TV školi, kaže ova učiteljica.

Ogroman je posao iza svih učesnika u realizaciji nastave drugog polugodišta u 88 osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu. Ali Televizija Tuzlanskog kantona posredovala je na odgovoran način, ne samo snimanjem i emitovanjem, nego i arhiviranjem emitovanog sadržaja na online servise.

– Ja sam kao urednica ponosna na ovo što smo odradili i naravno svi mi bismo bili najsretniji da u septembru bude sve uredu, da djeca krenu u školske klupe i da ih tamo snimamo – njihove rezultate i postignuća. No, ukoliko se dogodi dodatna komplikacija po pitanju pandemije, mi ćemo biti spremni za sve ono što nas čeka i što bismo u tom slučaju trebali odraditi, kaže Edina Fazlić, urednica dokumentarno-obrazovnog programa RTVTK.

Ukoliko u septembru ne bude moguće organizovati nastavu u školama, kao prije pojave virusa COVID 19  Pedagoški zavod TK sprema tri načina za realizaciju nove školske godine. Uvođenje dvije smjene u svaku školu. Skraćivanje časova. I eventualno snimanje predavanja u učionicama za svaki nastavni predmet.

Pročitajte...