UEFA : Nagrada za najboljeg igrača pripala Robertu Lewandowskom

Napadač Bayerna Robert Lewandowski najbolji je igrač u Evropi u 2020. godini, a najbolji strijelac u protekloj sezoni Lige prvaka jedan od najzaslužnijih za titulu Bavaraca.

Lewandowski je odnio pobjedu i u izboru za najboljeg napadača Evrope u ovoj godini.

Najskuplja fudbalerka u historiji, danska reprezentativka, Pernille Harder “iskopirala” je Poljaka. Ona je najbolja igračica i napadačica prema izboru UEFA-e, dok je prvi strijelac u protekloj sezoni Lige prvaka Robert Lewandowski najbolja “špica” evropskog fudbala.

Jean-Luc Vasseur slavio je u izboru za najboljeg trener u ženskom fudbalu, dok je Bayernov Hansi Flick bio bez prave konkurencije u ovoj godini.

Njemačka reprezentativka Dzsenifer Marozsan i članica Lyona najbolji je veznjak, dok je najboljem fudbaleru engleske Premier lige u prošloj sezoni Kevinu De Bruyneu pripala nagrada u muškoj konkurenciji.

Nagrada za najbolju odbrambenu igračicu otišla je u ruke fudbalerke Lyona Wendie Renard, dok je Joshua Kimmich najbolji defanzivac u izboru UEFA-e u 2020. godini.

UEFA-ino priznanje za najboljeg golmana u prošloj sezoni pripalo je kapiten Bayerna Manuelu Neueru, koji je sasvim siguno jedan od najzaslužnijih što su Bavarcima u prošloj sezoni osvojili titulu u Ligi prvaka. Istu nagradu u ženskoj konkurenciji ovojila je Sarah Bouhaddi, golmanica francuskog Lyona.

Nagrada predsjednika UEFA-e, koja dodjeljuje za poseban doprinos fudbalu, Aleksandra Čeferina  je predata u ruke legendarnom napadaču Obale Slonovače Didieru Drogbi. Bivši fudbaler Chelseaja postao je prvi neevropski fudbaler kojem je pripala ova nagrada.