UG “Žene Srebrenice” ogorčene na politička zbivanja u Srebrenici

Ogorčene na politička zbivanja u Srebrenici uzrokovana posljedicama izbornog procesa na lokalnim izborima, članice Udruženja „Žene Srebrenice“ su i danas kao i svakog 11.u mjesecu sa  Trga slobode z Tuzli poslale iste poruke. Posebno ih boli činjenica da je na čelu opštine u kojoj je počinjen najveći zločin nakon II svjetskog rata, čovjek koji taj isti zločin negira.

Života u Srebrenici ima, kažu članice Udruženja “Žene Srebrenice”. Ali teško je živjeti sa saznanjem da neko ko treba da zastupa interese svih njenih stanovnika negira da se tu dogodio genocid.“Sram bilo svih onih koji vrijeđaju žrtve, koji negiraju genocid. To nije zaista pošteno, bilo iz kojeg naroda da je.  Ima da sepoštuju sudske odluke i ljudska prava.I bilo bi poštenije da se takvi ljudi ine kandiduju”, rekla je Nura Begović, potpredsjednica UG “Žene Srebrenice”.

Tamo gdje se to nikako nije smjelo dogoditi na ispitu demokracije se palo. Zbog toga je, poručuju Žene Srebrenice, transparentnost bez političkih igara važnija od bilo čega. Ističu, da je iz tog razloga još i važnije bez politizacije i na pošten način ponoviti izbore u Srebrenici. “Nažvažnije je reći da ja glasam za Srebrenicu. Iako sam žrtva želim da moj glas da moj glas bude ondje odakle potičem”, ističe Nura Begović.

Obilježavajući  Dan ljudskih prava, članice ovog udruženja jučer su iz Memorijalnog centra poslale poruku da je u današnjoj Srebenici teško govoriti o jednakosti, posebno Bošnjaka. “Kakvih prava. Tamo nemaš nikakvih prava, počev od djece u školama kojima nije dozvoljeno da uče. Mi porodice koji još nismo pronašli svoj, oko 1500 se vode kao nestali”, ističe Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

Normalizacija života u Srebrenici  od presudnog je značaja za isgradnju bolje budućnosti. To je ono što su ovaj mali gradić i njegovi stanovnici  nakon svih preživljenih strahota zaslužili:  da žive jedni pored drugih sa jednakim pravima ali i mogućnostima.

Pročitajte...