UKC Tuzla neće započeti vakcinaciju doniranim vakcinama iz Srbije dok ne bude dovoljno doza za revakcinaciju

Direktor UKC-a Tuzla, Vahid Jusufović, na današnjoj sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TLK danas je rekao da zdravstevni radnici iz ove ustanove neće biti vakcinisani vakcinama koje je predsjednik Republike Srbije donirao BiH, ukoliko se ne dobije pisana garanciju da će adekvatne doze biti osigurane i za revakcinaciju.

Srbija je BiH donirala oko 5 hiljada doza vakcina, kojima su trebali biti vakcinisani zdravstveni radnici u našoj zemlji. Kako je naveo direktor UKC-a Tuzla problem je što je rok važenja vakcina proizvođača AstraZeneca do 29. marta ove godine.

– Znači, ako sutra krenemo sa vakcinacijom, sa predviđenim brojem i količinom koju mi dobijemo kao ustanova, mi u roku od 4 do 6 sedmica optimalno, a maksimalno nakon 12 sedmica moramo raditi revakcinaciju. Mi to ne možemo sa ovim vakcinama – napominje Jusufović.

Jusufović naglašava da je zatražio pismenu garanciju od državnih organa da će u predviđenom roku imati osigurane dovoljne količine vakcina od istog proizvođača.

– Tako da je bio neki načelan dogovor da se u narednih 5 dana ne započinje vakcinacija dok ne dobijemo garanciju od državnih organa da će neko da uspije da obezbijedi dovoljnu količinu vakcina za drugu dozu – dodaje.

Vakcine koje su donacije predsjednika Republike Srbije na TK bi trebale doći već sutra, a za zdravstvene ustanove na TK namjenjeno je oko 1000 doza vakcina.

Pročitajte...